Često se dogodi da ignoriramo ili jednostavno ne prepoznajemo određene simptome koji ukazuju da nešto nije uredu s našim zdravljem. Iako ne moraju značiti ništa opasno, ponekad mogu alarmirati da se radi o ozbiljnijim stanjima.

 

Evo koje fizičke simptome nikada ne smijete ignorirati:

ISPUCANE USNE

Ako nisu uzrokovane oblizivanjem ili boravkom na vjetru, pukotine na usnama mogu značiti da vašem organizmu nedostaju željezo, cink i vitamini B skupine (B3, B2 i B12). Ova pojava je uobičajena među vegetarijancima, jer u svakodnevnoj prehrani ne dobijaju dovoljno navedenih vitamina. Primijetite li ispucane usne, uvrstite u redovitu prehranu blitvu, kikiriki, leću, piletinu, puretinu, patku, losos, tunu, jaja, školjke, brokulu, crvenu papriku, kelj i karfiol, kako prenosi zdravi portal.

UKOČENOST I TRNCI U NOGAMA I RUKAMA

Ukočenost ruku i nogu, popraćena neugodnim trncima, znak je da vašem tijelu vjerovatno nedostaje vitamina skupine B (folna kiselina, B i B12), koji su povezani s perifernim živcima. Nedostatak ovog vitamina, također može uzrokovati anemiju, depresiju, neravnotežu hormona i umor. Trnci u rukama i nogama mogu značiti probleme sa srcem i općenito kardiovaskularnim sistemom. Ako simptomi ne prolaze brzo ili se često pojavljuju, svakako posjetite liječnika.

CRVENE ILI BIJELE PROMJENE NA KOŽI

Ove promjene se mogu pojaviti na koži lica, ruku, bedara i leđa, a mogu značiti pretjeranu prisutnost masnih kiselina u tijelu ili nedostatak vitamina A i D. Izbacite iz prehrane trans-masti (npr.margarin) i biljnu masnoću. Povećajte unos orašastih plodova, zelenog lisnatog povrća, mrkve, batata i crvene paprike, a za vitamin D je dovoljno sunčati se 10 minuta dnevno

KOMENTARI:
Loading...