Rak na dojkama i na ženskim genitalijama jedan je od najčešćih oblika karcinoma kod žena i to kako u svijetu tako i kod nas.

U oblike karcinoma na ženskim spolnim organima spadaju rak maternice, rak vrata maternice, jajnika ili jajovoda, rodnice i vanjskog spolovila.

Kod svih vrsta karcinoma uspješnost liječenja ovisi o ranom otkrivanju bolesti, te su stoga izuzetno važni redoviti odlasci i pregledi kod ginekologa, važno je i to da se žene same znaju pregledati i prepoznati najčešće simptome karcinoma na genitalijama.

Deset simptoma karcinoma na ženskim genitalijama:

1. Bol u zdjelici

Uporna bol ili pritisak ispod pupka, koji nije dio predmenstrualnog sindroma, može biti simptom raka maternice, raka jajnika, vrata maternice ili rodnice.

 2. Abdominalne otekline i napuhnutost

Otekline ili napuhnutost u predjelu trbuha jedan su od najčešćih simptoma raka na jajnicima, što ih žene prečesto jednostavno ignoriraju.

 3. Bol u križima

Bolovi u donjem dijelu leđa jedan su od simptoma raka na jajnicima. Tupu bol neke žene uspoređuju s boli u leđima nakon napornog rada.

 4. Vaginalno krvarenje

Najčešći pokazatelj neke od vrsta karcinoma na ženskim spolnim organima jest nenormalno krvarenje iz rodnice. Jača menstruacija, krvarenje između dva menstruacijska ciklusa i krvarenje za vrijeme i nakon seksualnog odnosa mogu biti simptomi raka rodnice, raka jajnika, vrata maternice ili same maternice.

5. Dugotrajna povišena tjelesna temperatura

O svakoj temperaturi koja traje više od tjedan dana morate obavijestiti svog liječnika. Povišena tjelesna temperatura pouzdani je pokazatelj da se vaš imunološki sustav bori s napasnikom, te je stoga ne smijete olako shvatiti.

6. Dugotrajne probavne smetnje

Ako vas muče zatvor, proljevi, nenormalni vjetrovi ili ako imate krv u stolici, obvezno otiđite svom liječniku. Sve bi to, naime, mogli biti simptomi karcinoma na genitalijama ili karcinoma debelog crijeva. .

7. Pretjerani gubitak tjelesne težine

Manja mjesečna osciliranja tjelesne težine su normalna, ali nemojte se ipak prebrzo razveseliti ako izgubite više od pet kilograma, a da se uopće niste trudili. To može biti znak da s vašim tijelom nešto nije u redu, pa se stoga obvezno posavjetujte sa svojim liječnikom.

8. Vaginalne nepravilnosti

Redovito pregledavanje ženskih genitalija može pomoći u ranom otkrivanju raka. Zabrinuti bi vas trebale rane ili upale, mjehuri, promjene boje kože i razne izlučevine.

9. Promjene na dojkama

Kod redovitog mjesečnog pregledavanja dojki posebno pazite na neobične kvržice, tvrde dijelove, izbočine, otečenost, izlučivanja tekućine iz bradavica i na crvenilo. Sve neobične promjene što prije pokažite svom ginekologu.

10. Hronični umor

Stalni umor jedan je od najčešćih simptoma raka. Obično se pojavi tek onda kad je rak već uznapredovao, ali može se javiti i u ranim fazama. Svaki umor, odnosno slabost koji vam onemogućuju obavljanje svakodnevnih poslova zahtijevaju pozornost vašega liječnika.

Ukoliko ste kod sebe primijetile nekoliko od ovih gore nabrojenih simptoma, preporučujemo vam da posjetite svog liječnika. Vaše zdravlje i vaš život vjerojatno nisu ozbiljnije ugroženi, ali svejedno je bolje da se u to uvjerite. Poslušajte svoje tijelo i ne zaboravite da je “bolje spriječiti nego liječiti”.

KOMENTARI:
Loading...