Dok uživamo u omiljenom napitku za razbuđivanje niko ni ne pomišlja šta se sve može nalaziti u jednoj šoljici kafe. Brazilci su se pozabavili ovim važnim pitanjem i otkrili kako u, mnogima, najdražem jutarnjem piću može biti još 13 neobičnih sastojaka, koji nemaju veze s kafom. Naime, zbog nestašice kafe proizvođači i prerađivači pribjegavaju raznim prevarama pa u procesu berbe, obrade i pakiranja, neki neobični sastojci namjerno ili ne završe u kafi.

Tako ćemo, ne znajući, umjesto kafe popiti možda i samljevene grančice, ali i rižu, kukuruz, pšenicu, cikoriju, smeđi šećer, kakao sjemenke, grah, raž, škrob, ječam, ljuske sjemenki, acai bobice.

Šokantne podatke otkrilo je istraživanje sa Univerziteta Londria u Brazilu predstavljeno na sastanku American Chemical Society.

‘S nižom ponudom kafe na tržištu cijene rastu što pogoduje prevarama, a sve zbog veće ekonomske koristi’, pojašnjava doktorica Suzana Lucy Nixdorf, sa Univerziteta Londrina i voditeljica istraživačkog tima.

Naime, nakon prženja kafe i mljevenja postaje nemoguće vidjeti razliku posebno zbog tamne boje i teksture, prenosi Zadovoljna.hr.

Tim na čelu s doktoricom Nixdorf, naime, otkrio je način kako s 95 postotnom sigurnošću mogu utvrditi čistoću kafe. To je iznimno važno, poručuju posebno zato što je moguća nestašica kafe. Naučnici upozoravaju kako Brazil koji obično daje 55 miliona vrećica kafe, ove godine zbog suša mogao proizvesti samo 45 miliona.

KOMENTARI:
Loading...