Topmix Permeable je nova asfaltna smjesa koja ima nevjerovatnu upijajuću moć da može da upije 600 litara vode za svega jedan minut! Ulice koje budu asfaltirane ovom revolucionarnom masom neće nikad biti poplavljene, a biće otporne i na habanje, pa tako neće biti ni rupa na putu.

Ovu revolucionarnu smjesu napravio je poznati “Lafarge Tarmac”, kompanija koja je najpoznatija u ovoj oblasti. Asfaltna masa se radi od relativno krupnog šljunka, kako bi površinski sloj bio što propustljiviji. Voda sa površine odlazi u sljedeći, donji sloj, koji ima sistem kanala koji odvode i raspoređuju vodu s površine.

Prema saopštenju iz kompanije, ova nova asfaltna masa može biti od velike pomoći u naseljima koja su sklona poplavama. Nova smjesa je napravljena tako da sprečava i zagrijavanje na visokim temperaturama. Voda koja se prikupi tokom kišnog perioda može se koristiti za vrijeme suša i ovo je ujedno i jedan vid rezervoara.

“Voda koja se nakupi ispod asfalta tokom velikih vrućina hladi asfalt i ne dolazi do pregrijavanja. Takođe, ova voda može biti iskorištena za vrijeme sušnog perioda”, kaže iz ove kompanije.

Koncept propusnog asfalta nije, sam po sebi, novina. Naime, jedna vrsta ovog asfalta se koristi već decenijama, ali je “Lafarge Tarmac” sada usavršio tu tehnologiju i napravio je da može da se koristi na svim putevima jer bez problema može da izdrži i vozila velike nosivosti, što dosadašnje asfaltne mase nisu mogle. Sam sistem je idealan za ona područja gdje voda može da izazove probleme, a izuzetno je pogodan za parkinge. Jedina mana novog asfalta jeste da se ne može koristiti u onim područjima gdje su temperature često ispod nule jer se voda ispod asfalta može zalediti.

Zasad je ova nova vrsta asfalta postavljena samo na jedan parking i jedno golf igralište, koji se nalaze u Bekingemšajeru u Engleskoj.

KOMENTARI:
Loading...