U periodu od januara do oktobra 2014., švedski portal Hemnet skupio je podatke 20% Šveđana koji su sudjelovali u dizajniranju “savršene kuće”. Ideja je bila stvoriti “Kuću klikova”, idealni dom dizajniran uz pomoć preferencija korisnika prikupljenih na spomenutoj stranici.

“Bio je to eksperiment koji je pokretala znatiželja”, rekao je za Business Insider portparol Hemneta Stafan Tel i objasnio da su željeli saznati šta devet miliona Šveđana smatra idealnim, prenosi Index.hr.

Ukratko, Šveđani traže jednostavnost.

Kuća klikova je crvena (preciznije, ‘falu crvena’ ili tamnocrvena boja koju inače viđamo na starim kolibama u Švedskoj), drvena i kockasta. Unutrašnjost objekta je nešto drugačija i odmiče od tradicije. Nema rustičnih elemenata, a prostorije su otvorene i zidovi bijeli. Kamin je dobrodošao, trosjedi i sofe su sivi, a Šveđani vole da im kuhinja bude u blizini dnevnog boravka, tako da nemaju previše prepreka kako bi što lakše uslužilii goste.

Sve u svemu, kuća se prostire na 340 metara kvadratnih, cijena je oko 300 hiljada evra, a izgradiće se do proljeća naredne godine.

 

KOMENTARI:
Loading...