Kada su partneri zadovoljni svojim seksualnim životom, lakše se nose s izazovima koje nosi romantična veza, ali i život uopšte.

 Na kraju krajeva, seks je ono što definiše odnos između partnera i što čini tu zajednicu drugačijom od onih koje imaju s drugim ljudima.

 No, ako seks postane rijedak i nezadovoljavajući za jednog ili oba partnera, može snažno uticati na kvalitet veze.

Istraživanja pokazuju da partneri u prosjeku imaju seks jednom do tri puta sedmično, što se uzima za normu.

Ako se seks događa rjeđe od jednom u dva tjedna, odnosno manje od 25 puta godišnje, govorimo o odnosu s malo seksa.

Ako par ima seks rjeđe od jednom mjesečno, odnosno manje od 10 puta godišnje, smatra se da su zaglavljeni u odnosu bez seksa.  Svaki treći par, koji je zajedno duže od dvije godine, čini zajednicu bez seksa.

Smanjena seksualna želja i odnosi s malo ili bez seksa, najčešće nemaju samo jedan uzrok, niti je odgovoran samo jedan partner. Seksualnost je kompleksna, a najkorisnije je nedostatak/manjak seksa promatrati kao partnerski problem.

Brojni su uzroci koji dovode do opadanja seksualne želje i variraju od para do para. Neki od najčešćih su: depresivnost, anksioznost, stres, hroničan umor, seksualni problemi kao što su erektilna disfunkcija, prerana ejakulacija i bolan seks.

Smanjena seksualna želja se najbolje rješava kada partneri zajedno, kao tim, o tome razmišljaju, razgovaraju i djeluju. Ključno je usvojiti stav da je kvaliteta emocionalne i seksualne povezanosti puno važnija od učestalosti samih odnosa.

(NN/wall.hr)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...