Subota večer. Jedan od mnogobrojnih sarajevskih klubova. Tip, u ranim dvadesetiim, lijepih manira, solidnog izgleda, trijezan, prilazi privlačnoj plavuši sličnih godina, inače budućoj doktorici, akademskoj građanki. Ne zna da ona ima dečka, izašla je sa drugaricama. Bez jeftinih pick-up rečenica, bez onog “je l’ te boljelo kad si pala s neba anđele”, i ”‘imam avione kamione”, stara škola pristup…

– Ćao, ja sam Jasmin. Je l’ često izlaziš ovdje? Ja sam tu sa nekim drugovima, vidim i ti imaš drugarice, pa ako bismo mogli da se pridruž…
– (Usplahireno) Bježi, bježi, bježi!
– Pa postoji mnogo elegantniji način da se to kaž…
– Bježi!!!!

Ja svjedok. Ništa nije iskarikirano. Uf. Izvinite, jako pretenciozno od mene. I prije nego što sam napisao članak razmišljao sam o komentarima na isti – i došao do tri moguća komentara napisana od strane internet zavisnika:
Komentar 1 – Ne prilazite jer ste **čke! Mi ŽENE SMO LAVICE! Halo ja krvarim jednom mjesečno, 9 mjeseci nosim život u sebi, meni treba jak muškarac, mekušci jedni, mi smo konkretnije, ojohojohoj, Klara Cetkin.
Komentar 2 – Ehehe, čim si se pukao brate, ja evo prilazim stalno i procenat uspješnosti mi je solidan. Vjeruj u sebe, bit će tvoja (Gasi krupljani.ba, pali WOW i gleda na torrentu koliko mu se posto skinuo novi porno film od Lisa Ann)
Komentar 3 – Ma brate to sve murve, sve očekuju manekena koji vozi Bugatti Veyron, ma nema, država treba da uradi nešto…

Naravno da je djevojka trebala mom drugu da kaže da ima dečka, da nije zainteresovana, da mu čak i dozvoli bezazleni flert, gdje su mladi tu je šala uvijek dobro došla, a ne da odreaguje kao da tarantula hoda po njoj. Kako je došlo do situacije da po klubovima imate grupe od deset likova koji gledaju u pod i prazne ambalažu Sarajevskog, dok napirlitane djevojke gledaju u plafon i ljušte mozak ovim momcima svojim kuliranjem. Istina se krije negdje između ona tri ekstremna komentara.

U našim okvirima je do 1990. postojala institucija zvana korzo, da preskočim jugonostalgisanje, matori, kontam da Vam je bilo predobro. Tad si morao da budeš duhovit, da imaš priču da bi uspio pokupiti djevojku. Pare je imao svako. Došle su devedesete, mala bara puno krokodila, i neke nove vrijednosti. Cure su, podsvjesno, više cjenile nepismenog momka sa brdom para nego dekintiranog pravnika. Ne osuđujem, logično je da svaka traži hranitelja svoje buduće djece. Došle su dvijehiljadite, nije bajno kao osamdesetih, ali ne lažimo se, ne čekamo u redu za jogurt. Elem, djevojke su povećale prohtjeve. Sad mora i da recituješ Balaševića i da si macho i da čitaš bomba.ba i da voziš Audi TT i imaš vilu u Makarskoj. I naravno ona rečenica: ”Meni treba jak muškarac, koji će da me razumije”.

Ne želim da stanem ni na čiju stranu. U početku, nismo prilazili curama, poučeni prethodnim katastrofalnim iskustvima, zbog straha od odbijanja. Tada nije bilo portala bomba.ba pa da možeš prije izlaska naučiti par novih fazona, priznajemo to je naša krivica. Što kaže AC/DC, “Stiff upper lip” i nastavi dalje, ne grebe lijep nego uporan. Statistika je na tvojoj strani. Ali poslje pokušaja i pokušaja, tone potrošenog Hugovog One Milliona, sređivanja za grad, šmekanja u diskoteci, naprezanja iz petnih žila, hiljada izgovorenih rečenica suprotnom polu, deranja na uho djevojkama jer je buka, dobijemo jedno “Bježi” ili nešto ovog tipa…

-Sjajno izgledaš večeras…
-Mhmnj.
-Odakle si?
-Mnjhmnj.
-Da li bismo mogli da razmjenimo brojeve telefona?
-NIKAKO!
-A sad ne mumljaš, ***** ** materina!

Tako je zbog straha od neuspjeha, neprilaženje curama postalo normalno stanje. Imam druga koji nije prišao djevojci
od 2010. i super mu je. Izađe, napije se u stilu Tome Zdravkovića i ode kući igrati PES. Neprilaženje je postalo obrazac ponašanja i na svakoga ko ga prekrši se gleda ko na čudaka… Prišo si djevojci? Ma što će ti to brate, jesi lud? Jel se drogiraš ti? Reći ću te tvojima!

Reći će cinici i djevojke sa nenormalnim prohtjevima, kakav ti je to prilaz, “sjajno izgledaš”, to je isfuralo, budi originalniji! Ojj srećo draga! Pokušavali smo mi i originalno i tragikomično i jadno poput rečenica iz “Lajanje na zvijezde” i duhovito – ali vi ste opet odlučile da volite klasičan pristup, bez jeftinog humora. Ali i to vam ne valja.

Da ne zaboravim, tu su i te društvene mreže, Facebook, Spotted i to, to je pa tek zona papnluka i tema neke druge priče…

Mogu sad da vam kažem nešto u čerčilovom stilu: “Braćo, teško je, ali mi se ne smijemo predati, borit ćemo se na plažama, borit ćemo se u diskotekama, borit ćemo se u čitaonama i amfiteatrima. Mi se nikad nećemo predati.” Ali, ne vjerujem u to. Lagao bih vas. A da vas skroz bacim u depresiju ne mogu, previše sam veliki optimista i romantik, mora da ima NORMALNIH.

NORMALNA CURA, mit koji smo mi napravili kao antitežu njihovom JAKOM MUŠKARCU.

Ma sve je puklo… Djevojke, sarađujte, bar malo!

Momci… ma nema ništa od ovoga, pali PES.

KOMENTARI:
Loading...