Kada su u pitanju naši tretmani ljepote, često ne razmišljamo o sastojcima koji se nalaze u proizvodima. No, nedavno iskustvo Chemese Armstrong će nas natjerati da razmislimo dva puta prije nešto uradimo i ne provjerimo sastojke.

Armstrong je doživjela traumatično iskustvo s bojenjem kose. Ispostavilo se da je alergična na Paraphenylenediamine (PPD) koji sadrže mnogi proizvodi za bojenje kose. “Više od dvije trećine boje za kosu sadrže PPD ili slične hemikalije”, objasnila je Armstrong, dodajući kako je zbog toga potražila koje bi mogle biti prirodne opcije.

Kada ju je dermatolog posavjetovao da pokuša obojiti kosu kanom, tada je pozvala jedan salon u Austinu da bi upitala o procesu bojenja kanom.Radnica joj je kazala da je kana prirodna i sigurna, nakon čega je Armstrong odlučila da zakaže termin.

Kada je ušla u salon, Chemese je kazala radnici o prijašnjim alergijskim reakcijama na boje za kosu, tako da su je testirali. Nakon što se 30 minuta nije dešavala reakcija, nastavili su sa bojenjem. Armstrong je morala držati boju na glavi dva do četiri sata, a kosu je trebala oprati kući.

Odmah po napuštanju salona, Armstrong je osjetila kako joj skalp gori, nakon čega joj je lice počelo naticati, oči su joj se zatvorile i stanje se nastavilo pogoršavati kako je vrijeme odmicalo i to čak i nakon što je oprala kosu.

Armstrong je završila kod ljekara, no ništa nije poboljšalo njenu situaciju tako da je morala otići u Hitnu pomoć jer nije mogla otvoriti oči.

Bolničko osoblje je pomoglo te je poslata kući.

“Još nisam sto posto sigurna. Slaba sam i veoma umorna. Ne znam koja marka kane je bila jer sam to radila u salonu. Vlasnica još nije stupila u kontakt sa mnom. Sada sam fokusirana na svoje zdravlje”, kazala je za Yahoo Beauty.

Armstrong je o svom iskustvu govorila u videu na YouTubeu te je kazala kako se osjeća da su je lagali u salonu.

Yahoo Beauty je kontaktirao salon kako bi dobili reakciju na šta su im kazali kako “ponekad dobijaju kanu od firme Whole Foods, a nekad iz Indije, tako da zaista ne znaju šta je u pitanju”.

KOMENTARI:
Loading...