Bračni par Vili i Marga Viting, koji su za posljednjih 12 godina u kući na točkovima prevalili više od 250.000 kilometara, za trenutak su se zaustavili i u Kraljevu.

Vili je Nijemac, a Marga Meksikanka, a prepravljeni Mercedesov kamion star pola vijeka njihov je dom. U kući na točkovima vozili su po SAD-u i Evropi i dva puta brodom prelazili Atlantski okean, a njihova dosadašnja ruta iscrtana je na kamionu.

Vili kaže da su za posljednjih 12 godina prešli 250.000 kilometara, od Aljaske do Patagonije.

– Svaka zemlja i svaki kontinent su različiti. Bilo je veoma lijepo u Boliviji, na visokim planinama od 5.000 metara nadmorske visine. Veoma lijepo je i u Kanadi. Amerika ima puno nacionalnih parkova. Južna Amerika je drugačija, različite kulture i način života – rekao je Vili.

Nakon deset godina putovanja po Americi, koju su prokrstarili od juga do sjevera i od istoka do zapada, ukrcali su se na brod i ponovo došli u Evropu, piše B92.

– Proveli smo zimu na krajnjem jugu Evrope. Iznenađen sam kako je hladno ovdje. Noći su hladne, a sad smo na putu za Njemačku – dodaje Vili.

Kažu da nikuda ne žure, dnevno pređu u prosjeku oko 150 kilometara, a u jednom gradu zadrže se dva do tri dana.

I dok Vili vozi i održava kamion, koji se za 12 godina pokvario samo jednom u Argentini, Marga sređuje “kuću” i sprema hranu.

– Ja spremam meksičku, a moj suprug njemačku hranu. Kada smo u nekoj stranoj zemlji, posjećujemo restorane i isprobavamo tradicionalna jela – priča Marga.

U ovom dijelu Evrope im jedino smeta što na svakih nekoliko stotina kilometara prelaze granice, ponekad sa komplikovanim carinskim procedurama.

Tokom proljeća i ljeta krstarit će Evropom. Iz Srbije preko Mađarske i Češke do Njemačke, a onda ponovo na jug. Narednih nekoliko godina obilazit će Afriku a potom i Aziju.

KOMENTARI:
Loading...