Standardi i kriteriji ljepote različiti su na svim krajevima svijeta, osim u nomadskom plemenu Wodaabe, nastanjenom u saharskim predjelima države Niger, gdje žene i djevojke ocjenjuju muškarce na osnovu njihovog izgleda.

Ovo nomadsko pleme, još je jedan u nizu (za neke) čudnih običaja koji se gaje diljem pustinje Sahara. Prošle godine, donijeli smo vam priču o Touareg muslimanima, također nomadskom plemenu iz Sahare.

Kod njih su muškarci pokriveni, a ženi pripada sva imovina, dok je kod Wodaabe plemena – akcenat na ljepoti.

Ako ste nekada pomislili da žene provode previše vremena šminkajući se i sređujući se – razmislite još jednom, nakon što čujete da se muškarci Wodaabe plemena oblače, spremaju i šminkaju više od tri sata.

Kostimi za specijalno takmičenje ljepote koje se održava svake godine spremaju se po 365 dana, a moraju biti šareni, čisti, lijepi, sa mnoštvom asesoara, a od boja žuta i razne nijanse plave najviše dominiraju.

Usne i nos kod muškaraca moraju biti posebno naglašene, a nakon što se svi procesi završe – muškarci Wodaabe plemena su spremni za izbor ljepote. To je dio njihove ratničke tradicije. Prvo parada, ples, pjevanje u pustinji – sve kako bi impresionirali žensku populaciju – koja je u ovom slučaju žiri i sudija.

Žene na tim muškarcima traže onoga sa najljepšim licem, najmarkantnijeg, najvišeg i najgracioznijeg. Mora biti dobro obučen, sa razvučenim osmijehom i očima koje se sijaju.

I da, ti muškarci se poredaju u liniju – te nastoje impresionirati ženski žiri.

U Wodaabe plemenu se vrijednuju tri stvari u životu:
1. Ljepota;
2. Stoka;
3. Porodica.

KOMENTARI:
Loading...