Jeste li sebe nekada uhvatili da gledate u ekran telefona dok prelazite ulicu, “čačkate” po telefonu pred spavanje dok vam se oči same sklapaju ili dok vam se prijatelji, supružnik ili djeca obraćaju, imate problem.

Ukoliko mobilni telefon preuzima kontrolu nad vašim životom, utječe na vaše planiranje, vaše dnevne aktivnosti, posao ili vezu, krajnje je vrijeme da reagirate.

Započnite dan bez telefona

Primjećujete da je prva stvar koju uradite ujutro kad otvorite oči, provjera telefona. prestanite to raditi. Neka prvih 30 minuta dana bude samo vaše. To znači ustajanje iz kreveta, odlazak u toalet, priprema zdravog doručka i ako baš ne možete bez kafe, priprema kafe. Dakle, važno je dan započeti radnjama usmjerenim na sebe, a ne na Facebook, Instagram, Twitter, mailove…

Vrijeme je da odredite vrijeme za telefon

Nisu svi poslovi vezani za telefon, pa tako ne moraju svi biti stalno uz telefon. Dobro razmislite morate li vi imati u svakom trenutku pored sebe telefon.

Ako nije riječ o moranju, onda isključite pristup internetu i ostanite dostupni samo za pozive. Onaj ko vas hitno treba, nazvat će vas.

Prestanite koristiti telefon u automobilu

Ovo bi trebalo biti pravilo broj jedan. Vožnja automobila jedna je od onih stvari koja zahtijevaju najveću moguću koncentraciju jer u svojim rukama bukvalno držite i svoj život i život drugih ljudi, kako učesnika u saobraćaju tako i pješaka. zato ako imate važan razgovor zaustavite se na najbližem proširenju, parkingu…

Budite pristojni

Nemojte sebi dozvoliti da dok sjedite sa sagovornikom buljite u ekran. Na taj način pokazujete prije svega da ste nepristojni, nezainteresirani. Dakle, odvažite se ostaviti telefon u torbi ili jakni. Zvono pojačajte za slučaj da vas neko hitno treba, ali društvene mreže i mailovi neka sačekaju.

Znate li da vaš san i kvalitet života trpi zbog

Ako ste jedna od onih osoba koja prije spavanja obavezno tipka po telefonu i zbog toga ostajete duže budni, a samim tim sutra nenaspavani, vi ste zavisni o svom telefonu i to je jedina istina. Dozvolili ste aparatu da upravlja vašim životom.

Razmislite! Vrijeme je da mijenjate ovu lošu naviku.

KOMENTARI:
Loading...