Dvanaesta Trka/šetnja za ozdravljenje “Race for the cure” okupila je danas u Sarajevu više od 9.000 građana iz 70 bosanskohercegovačkih gradova i mjesta, čime je Bosna i Hercegovina dio međunarodne mreže trka/šetnji koje za cilj imaju širenje svijesti o karcinomu dojke i zdravlja žena te ukazati na potrebu redovnih pregleda.

Organizator događa je “Think Pink – Zajedno smo jedno”, a sva sredstva skupljena od registracija bit će utrošena za besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima zemlje i paketiće “prve pomoći” za svaku novooperisanu ženu u BiH.

“Trka/Šetnja za ozdravljenje” održava se u više od 150 gradova svijeta, gdje svake godine za unapređenje zdravlja žena šeta/trči oko milion ljudi.

Regionalna direktorica “Think Pink – Zajedno smo jedno” Nela Hasić potvrdila je za Fenu da je u Sarajevo stiglo oko 100 autobusa u kojima su došle žene iz Krajine, Brčko Distrikta, Hercegovine, Republike Srpske i cijele Federacije BiH, a broj učesnika ove godine rekordan je.

– Ovdje je cijela BiH, a učesnici su i dio Evrope jer se u ovom trenutku u 15 evropskih gradova događa Race for Cure – pojasnila je, dodajući da je ove godine pokrenuto organiziranje sličnih događaja u brojnim drugim gradovima Evrope.

Kako je naglasila, ovaj dan za one koje su preživjele rak dojke i njihove porodice je mnogo više od trke/šetnje za ozdravljenje, za njih je ovaj dan trenutak kada zajednički slave život.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...