POZNAN, POLAND - OCT 11, 2016: Introduced to the market in 1964 by Italian company Ferrero, Nutella is widely popular brand name of a sweetened hazelnut cocoa spread, Image: 305761823, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Možda zato što je iz Češke, ali sada se i komesarka za pravosuđe i potrošače Vera Jurova uključila u borbu protiv prakse da koncerni u istom pakovanju nude različite proizvode: za “bogate“ i druge, za “siromašne” u EU.

“Kad se dva različita proizvoda predstave u istom pakovanju to dovodi potrošače u zabludu i to nije pošteno”, objavila je Jurova, prenio je Dutsche Welle.

Nedozvoljeno ponašanje potrošača

U međuvremenu, postoje dokazi da postoje “na desetine, a možda i na stotine proizvoda” koji se u istim pakovanjima s kvalitetnijim sastojcima nude na zapadu EU, a sa manje vrednijim, među “siromašnima” Evropske unije.

Jurova kaže da iz sopstvenog iskustva u njenoj domovini Češkoj zna da na primjer ima “alarmantno malo ribe u ribljim štapićima”.

“Odlučna sam da okončam tu praksu”, najavila je komesarka EU. Takvi “dvostruki standardi” zabranjeni su evropskim pravilima i smernicama. Pa i ne samo političkom odlukom, već i novcem.

Komesarijat Vere Jurove dobio je milion eura na raspolaganje da istraži takve slučajeve.

Bruxelles ukazuje na propise o obilježavanju prehrambenih namirnica i odredbe o nepoštenoj trgovačkoj praksi. U smjernicama Evropske komisije obavještavaju se nacionalne službe za kontrolu hrane da bi trebalo da otkrivaju nedozvoljeno ponašanje proizvođača. Saradnjom u evropskoj zaštiti potrošača može se vidjeti i to da li su proizvodi u drugim zemljama “bolji”.

Pohvala koncernima koji su promijenili recepte

Ipak, neće biti nikakve evropske “jedinice za smrznute riblje štapiće”. Za utvrđivanje nepravilnosti nadležne ostaju nacionalne službe. Ali na nivou Evropske unije, objavila je Jurova ovog utorka, već do kraja godine utvrdiće se jedinstveni standardi za ispitivanje prehrambenih proizvoda – i za to na raspolaganju stoji milion eura.

Komesarka za pravosuđe i potrošače najavila je da neće oklijevati da istakne na stub srama one proizvođače za koje bude imala dokaze da su varali sa svojim proizvodima. Jurova, doduše, neće pozvati na bojkot, ali će pomoći evropskim potrošačima da donesu “utemeljenu odluku o kupovini”.

Evropska komesarka iz Češke pozdravila je odluku nekih proizvođača da promijene praksu i počnu da proizvode samo jednu, “evropsku” vrstu proizvoda. Na primjer, proizvođač peciva Balzen objavio je da će njegov keks od sada za sve biti sa maslacem i da više neće postojati “specijalni keks” u kojem je umjesto maslaca mnogo jeftinija palmina mast. I proizvođač dječije hrane Hipp obećao je da će u svim proizvodima u Evropi biti isti procenat povrća.

Ako je drugačiji, neka se i zove drugačije

Jurova nije mogla da isključi mogućnost da će to dovesti do poskupljenja nekih proizvoda u zemljama koje su se žalile na lošiji kvalitet, ali za sad “nema naznaka da se to dogodilo”, izjavila je komesarka. S druge strane, ona savjetuje proizvođačima da i dalje nude takve, manje kvalitetne proizvode, ali pod drugačijim imenom.

Tako će potrošači odmah moći da vide da li kupuju drugačiji proizvod.

Mađarska služba za kontrolu prehrambenih proizvoda ovog februara objavila je istraživanje sa proizvodima 24 različitih koncerna i u kojima je pronađen čitav niz nepravilnosti. Mađarska nutella proizvođača Ferrera bila je “manje kremasta” od austrijske, Coca-cola je bila sa “manje izražene arome i bezokusnija”, a u instant-supama Knora bilo je 20 posto manje sadržaja, iako je pakovanje bilo identično.

I u Slovačkoj se došlo do sličnih rezultata. Proizvodi koji se prodaju u toj zemlji često su imali više masnoća i niži procenat mesa nego u istim proizvodima koji se prodaju na zapadu. Umjesto šećera, koristili su se zaslađivači, a umjesto voća – vještačke arome, piše Deutsche Welle.

KOMENTARI:
Loading...