Arja Permana je desetogodišnjak koji ima 192 kilograma i spada u kategoriju morbidno gojazne djece.

Zbog veoma brzog gojenja bio je primoran da napusti školu jer fizički više ne može da hoda i nosi svoje kilograme.

Arja dnevno jede pet obroka koji se sastoje od pirinča, ribe, govedine i supe od povrća – količina koja je dovoljna da se nahrane dvije odrasle osobe.

“On je uvijek gladan, umoran i žali se na gubitak daha. Samo jede i spava, a u međuvremenu uskoči i u bazen i tamo ostane satima”, rekla je Arjina majka Rokaja Somantri.

“Ne postoji veći bol za roditelje nego da gledaju kako im djeca pate. Moj sin ne ide u školu jer ne može da hoda samostalno i neophodna mu je moja pomoć tokom cijelog dana.”

Arja je drugi sin Rokaje i njenog supruga Ade. Rođen je kao zdarava beba od 3,2 kilograma, ali se do druge godine abnormalno ugojio za svoj uzrast.

Uprkos tome, njegovi roditelji nisu bili u početku zabrinuti, već su bili srećni što imaju “zdravo” dijete.

“Bili smo srećni jer smo mislili da nam je dijete zdravo i da ima dobar apetit, međutim, par godina kasnije, kada je njegova kilaža počela da izmiče kontroli, shvatili smo da pati od nekog poremećaja i da mu treba medicinska pomoć”, rekla je Rokaja, prenose agencije.

Rokaja i njen suprug Ade odveli su sina kod različitih doktora u njihovom selu Purvasari u Indoneziji, ali nijedan od njih nije pronašao ništa abnormalno u težini ovog dečaka.

Arjin otac Ade koji mjesečno zarađuje 180 dolara kaže da je dao sav novac koji ima kako bi utvrdio zdravstveni problem svoga sina, ali to ipak nije dovoljno.

“Ispcrpljen sam i u dugovima jer moram da obezbjedim hranu za cijelu porodicu, a naročito za Arju jer ne mogu da dozvolim da gladuje. Nemam dovoljno novca za skupe bolnice i potencijalne tretmane koji bi pomogli mom sinu, ali se nadam da će jednog dana on biti kao i sva druga djeca”, rekao je Arjin otac Ade.

Bespomoćni roditelji su sada sina podvrgli dijeti koja podrazumjeva konzumiranje braon pirinča u nadi da će tako moći da kontrolišu njegovu kilažu.

 

KOMENTARI:
Loading...