Jesen je godišnje doba koje, pored ostalog, obilježavaju i užurbane pripreme za zimu, koja bi prema “prognozama” iz naroda mogla biti hladna i teška. U većini krajeva Bosne i Hercegovine traje i priprema zimnice, tradicionalnih proizvoda koji se spravljaju od domaćeg voća i povrća. Osim po ajvaru, Ustikolina je poznata i po prerađevini sa neobičnim nazivom – “pinđur”, a u porodici Kunovac iz sela Njuhe biće i pekmeza, piše Anadolu Agency (AA).

“Trenutno pravimo pekmez od zukve, za 2-3 dana ćemo praviti pekmez od ‘sulije’ jabuke. Napravili smo ajvar jednu turu, napravili smo pinđur, a sad će još malo i salata. Malo zimnice, da se koja tegla napravi”, kaže za AA, Samira Malokas Kunovac.

Pekmez od jabuke i kruške, pojašnjava, pravi se mljevenjem zrelih, domaćih plodova iz njihovog domaćinstva, a potom cijeđenjem soka na spravi zvanoj “žećka”. Iscijeđeni sok potom se sipa u kazan, koji kod Kunovaca ima kapacitet od 300 litara, a nakon 7-8 sati vrenja sok se pretvara u gustu masu, pekmez, koji je izuzetan izvor energije u hladnim zimskim danima. Postupak je isti i kada je u pitanju zukva, divlja šumska jabuka, ali je ljekovit i zbog toga veoma tražen.

“Kažu da je dobar za šećer i za masnoću. On je malo poskup, 30 maraka je litar, ali narod uzima ako je od prave zukve. To je dobro sitna jabuka, ljuta. Ja srećom imam mušteriju. Po 30 litara napravim i sve to prodam. To je dobro i meni, da malo zaradim za svoj kućni budžet, a dobro i za onoga ko ga konzumira”, navodi Samira.

Paprika i patlidžan glavni su sastojci ajvara, još jednog tradicionalnog proizvoda, za koji je potrebno puno rada i vremena, ali u ustikoljanskom kraju pravi se i pinđur, koji je možda i ukusniji.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...