Kako bi i vaš balkon uskoro bio sav u cvijeću, sada je vrijeme za odabir i planiranje bilja. I april i maj su mjeseci kada se sije i sadi ljetno cvijeće koje će vrlo skoro vaš balkon učiniti pravom malom cvjetnom oazom.

Prilikom izbora bilja trebate se pobrinuti da imate dovoljno velike posude i vodu, te morate misliti na temeljne životne uvjete bilja. Mjesto gdje će se nalaziti treba biti zaštićeno od vjetra (pomoću staklenih ili plastičnih stijena ili pak tzv. španjolskih zidova od trske ili slame). Tegle ili sanduke za cvijeće napunite prvo slojem šljunka ili krhotina razbijenih tegli, na to bi bilo dobro staviti sloj treseta koji će upiti višak vode, te na sve stavite zemlju. Nemojte upotrebljavati prošlogodišnju zemlju jer je iscrpljena i siromašna hranjivim tvarima. Sada možete posijati cvijeće ili posaditi sadnice (poput petunija, pelargonija i sl). Bilje u sandučićima zalijevajte po potrebi kada je zemlja suha i svijetla. Za zalijevanje koristite odstajalu vodu jer bilje može reagirati na hladnu vodu iz vodovoda. S dohranjivanjem bilja možete početi krajem juna ako ste ga posadili u dobru zemlju.

Za odabir vrste cvijeća važno je gdje se nalazi balkon i koliko je izložen suncu. Na balkonima koji se nalaze na sunčanim položajima (jug, jugoistok i jugozapad) sadite ageratum, begonije, klinčiće, pelargonije (muškatli), portulak (prkos), petunije, kadifice ili sedum, a ako su tegle cijeli dan izložene direktnom suncu, odaberite bilje poput ružmarina, mirte, oleandra ili kaktusa. Na sjenovitim položajima (sjeveroistok, sjever i sjeverozapad) uzgajajte bršljan, begonije, fuksije, hortenzije, razne primule, dragoljube i zimzelen.

KOMENTARI:
Loading...