I kosa i nokti sastoje se od proteina keratina. Ako unosite određene namirnice, možete ojačati i nokte i kosu tako što ćete podstaći proizvodnju keratina.

Mlijeko

Studije su pokazale da nedostatak željeza, cinka, biotina i proteina može da podstakne opadanje kose. Nedostatak željeza može da dovede i do lomljenja noktiju. Mlijeko je u ovom slučaju superhrana – ono je bogato proteinom, kalcijumom, vitaminom D i biotinom, piše “Source“.

Jaja

Proteni čine 97 odsto kose. Ako želite da opskribite svoju kosu keratinom, jaja su dobar izbor. Ona sadrže i biotin i željezo.

Losos

Omega-3 masne kiseline mogu vam ojačati kosu i smanjiti količinu peruti. Osim toga, mogu da ojačaju nokte i smanje rizik od lomljenja. Losos je bogat i biotinom i vitaminom, koji je ključan za zdravlje kose i kože glave.

Zeleniš

Kelj, zelje i drugo zeleno lisnato povrće bogato je vitaminima C i A. Ono je veoma bitno za proizvodnju kolagena, koji jača krvne sudove. Osim toga, vitamin C je dobar i za zdravlje kože glave.

Povrće žute boje

Kako kaže nutricionista Dana White, namirnice bogate vitaminom A, kao što su mrkva i bundeva, mogu učini da vam nokti budu sjajni i manje suhi.

KOMENTARI:
Loading...