Službe FBI su tajno uhapsile osobu koju je angžirala Državna sigurnosna agencija (NSA), ista organizacija za koju je radio Edward Snowden. Kako prenosi New York Times, sumnja se da je osumnjičeni ukrao i dijelio osjetljive podatke vezane za kompjuterski softver koji se koristi za hakiranje “neprijateljskih” država.

Kako prenosi New York Times, ovo je drugi veliki slučaj krađe osjetljivih podataka u posljednje tri godine. Edward Snowden je 2013. uspio iznijeti veliku količinu tajnih podataka, koji su kasnije predati novinarima. U tim dokumentima je otkriveno na koji način NSA špijunira unutar SAD-a, ali i državnike širom svjeta.

Osoba koja je nedavno uhapšena radila je za istu kompaniju kao i Snowden, Booz Allen Hamilton. Ona se brine o najosetljivim cyber operacijama Državne sigurnosne agencije.

Kako BBC prenosi, radi se o Haroldu Thomasu Martinu III. (51), koji je optužen za krađu državnog vlasništva, i neovlašteno uklanjanje i zadržavanje osjetljivih podataka.

Ipak, kako naglašava New York Times, ali kako je i sam Snowden na Twittru predočio, ova krađa se razlikuje od one koju je on počinio.

Uhićeni čovjek je optužen da je ukrao podatke koji se tiču kompjuterskog koda koji je napisan kako bi agencija bila u stanju da hakirati sustav političkih protivnika, konkretno Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje.

KOMENTARI:
Loading...