U mjestu Rožno, smještenom nekoliko kilometara nizvodno na Savi od Sevnice, rodnog mjesta supruge aktuelnog američkog predsjednika, Melanije Trump, otkrivena je skulptura, svojevrstan spomenik Melaniji, smješten u prirodi, kojeg je izradio lokalni umjetnik Aleš Župevc – Maxi na inicijativu američkog multimedijalnog umjetnika Brada Downeya, javlja Anadolu Agency (AA).

Desetak metara od obale nabujale Save, lokalni naivni umjetnik Aleš Župevc – Maxi izdubio je motornom pilom u drvetu skulpturu Melanije Trump, iako mještani okupljeni na otvorenju tvrde kako skulptura “nije ni približno lijepa kao prva dama Amerike”, a oni kritičniji tvrde da uopće “nije ni riječ o Melaniji”.

Skulptura je smještena par metara iznad zemlje, na deblu topole koje stoji u svom korijenu. Ženski lik ima dugu, zlatnu kosu, obučena je u plavu haljinu nalik haljinama kakve nosi Melania Trump, a lijevu ruku drži podignutu visoko u znak pozdrava, kao da pozdravlja zalazeće sunce nad zvonikom obližnje crkvice u Rožnom.

Skromno otvorenje skulpture koja prikazuje Melaniju Trump održano je uz sudjelovanje tridesetak okupljenih, nekoliko posjetitelja iz Ljublja te nekolicinu lokalnih mještana i čovjeka koji je cijeli ovaj projekt pokrenuo, Brada Downeya, američkog umjetnika iz Kentuckija koji živi i radi u Berlinu.

Uz piće i grickalice, na kraju je okupljenima poslužena ukusna torta “Melania” iz slastičarne u Sevnici, koja je i dalje zadržala pravo na ime, iako su Melanijini odvjetnici davno najavili kako će pokrenuti tužbe zbog neovlaštenog korištenja imena prve dame SAD-a. Ipak, snalažljivi Sevničani su se obranili tvrdnjom da u Sloveniji ima jako puno Melanija i kako im to ime nitko ne može zabraniti.

Sam umjetnik nadimka Maxi nije se pojavio na otvorenju s isprikom kako ima važnog posla, a mještani koji su stigli i koji ga osobno poznaju, kažu kako je Maxi samozatajan, kako ima stalni posao koji nema nikakve veze s kiparstvom, koje je samo njegov hobi.

“Maxi je napravio svojevrsni pothvat”, ispričao je idejni autor projekta Brad Downey, koji također ne daje slikovne ili tonske izjave za televizije i radiostanice, jer je Maxi u manje od tjedan dana uspio otpiliti vrh velike topole koja rasla uz Savu, na visini od otprilike pet metara, a onda je uz pomoć skele od gornjeg dijela debla motornom pilom izradio skulpturu koja je, kako je kazao Downey, “ostala duboko ukorijenjena u svom zavičaju”.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...