Španska serija La Casa de Papel jedna je od najgledanijih serija na Netflixu, pokosila je sve rekorde i postala i najpopularnija serija na stranom jeziku. Radnja prati misterioznog, inteligentnog Profesora koji okuplja grupu kriminalaca kako bi izveo najveću pljačku u historiji.

U trećoj epizodi posljednje, pete sezone serije u jednoj od scena pukovnik Tamayo pominje Bosnu i Hercegovinu u kontekstu rušenja Starog mosta i paljenje sarajevske Vijećnice.

Podsjećamo, radnja teče tako da je ekipa pljačkaša zatvorena u španskoj banci i drži taoce, a policija i vojska pokušavaju naći način za ulazak u zgradu.

Tokom razmatranja planova, pukovnik Tamayo i inspektor Angel Rubio dolaze u sukob oko odabira ulaska preko krova.

Dok Gandia, tjelohranitelj guvernera Centralne banke, i poručnik Sagasta predlažu napad preko krova, koji podrazumijeva i njegovo uništavanje, Rubio se ne pristaje kazavši da je krov dio kulturne baštine i da je izgrađen u 18. vijeku.

Tamayo mu odgovara spomenuvši Bosnu i Hercegovinu i događaje iz rata, kazavši: “Misliš li da je neko u Bosni rekao “Nemojte raznijeti most u Mostaru, star je?!”. Ne! I eno ga, obnovljen je. I sarajevska biblioteka.”