Radnici u Japanu koriste samo pola svog godišnjeg odmora, ali i za taj period osećaju grižnju savjest, pokazali su rezultati nedavnog istraživanja.

I ne samo da se malo odmaraju, već im je i sama pomisao na odmor neprijatna. Oko 63 posto radnika reklo je da se osjećaju krivim zbog odmora.

Već drugu godinu zaredom, japanski radnici su na posljednjem mejstu po istraživanju o radnim navikama, koje je obuhvatilo 30 zemalja, jer godišnje koriste samo 10 dana odmora.

Japanski radnici kažu da izbjegavaju godišnji odmor zbog različitih razloga, uključujući “nedostatak radnika”, ali i solidarnost sa kolegama. Također, 33 posto japanskih ispitanika kaže da “ne zna” da li bi njihovi poslodavci odobrili odmor.

Njihovi susjedi u Južnoj Koreji i Singapuru su na drugom i trećem mjestu sa 61, odnosno 35 posto. Za razliku od azijskih zemalja, radnici u Italiji, Meksiku i Španiji imaju najmanji osjećaj krivice kada koriste godišnji odmor.

U istraživanju je učestvovalo 15.081 odrasla osoba u 30 zemalja.

Japan je, inače, poznat po intenzivnim radnim navikama. Svake godine stotine ljudi se ubije ili umre od moždanog ili srčanog udara usljed preopterećenja na poslu. Jedan od poznatijih slučajeva “karošija”, odnosno smrti usljed prevelikog rada, u slučaju koji je preplavio medije u Japanu, odnosi se na 31-godišnju novinarku, koja je umrla od srčanog zastoja nakon što je u toku jednog mjeseca radila prekovremeno 159 sati.

KOMENTARI:
Loading...