Oko 70 miligrama kofeina je u čaši ovih napitaka pa je na nekima navedeno kako nije dobro da ih piju djeca, trudnice i dojilje.

Na prvome mjestu na popisu sastojaka u ovim napicima je mlijeko što znači da ga ima najviše, u nekim od napitaka i više od 90 posto. Mlijeko se u napicima nalazi u svojem tekućem obliku (mlijeko u prahu dodano je tekućem mlijeku u nekima od napitaka) te je u nekima obrano, dok je u drugima punomasno. U potonjima ima više masnih kiselina. Prekomjeran unos masnih kiselina iz mlijeka može dovesti do razvoja bolesti srca i krvnih žila te bi odrasli zbog toga trebali odabrati obrana mlijeka s manje masti.

Prvenstveno zbog mlijeka koje je lako kvarljivo, ovi proizvodi su pasterizirani ili sterilizirani. Oba procesa koriste visoke temperature kako bi se uništili štetni mikroorganizmi, no za sterilizaciju su potrebne više temperature pa sterilizirani proizvodi mogu dulje trajati.

Budući da ovo jesu kafe, sadrže i različite udjele kafe. Na nekima je navedeno kako sadrže pripravak kafe kojemu je glavni sastojak ekstrakt kafe. Ekstrakt kafe je koncentrirani proizvod koji se dobiva ekstrakcijom iz prženih zrna kafe koji, prema propisima, mora sadržavati samo topive i aromatske sastojke kafe. Na drugima je pak samo navedeno kako sadrže kafu. Budući da kafa sadrži stimulans kofein, količina je većinom navedena. Pa tako neke od kafa imaju 35 miligrama kofeina na 100 mililitara što bi bilo oko 70 miligrama na cijelo pakiranje. Zbog toga je na nekim od proizvoda navedeno kako nisu za djecu, trudnice i dojilje. Na primjer, šalica kafe sadrži od 50 do 120 miligrama kofeina. Ne treba iznenaditi da ovi napici sadrže i šećer.

Količina šećera u njima je poprilično velika. Većina napitaka sadrži oko dvije žličice na 100 mililitara što je oko četiri žličice na cijelo pakiranje. Preporučena dnevna količina šećera je oko sedam žličica što znači da samo jednom ovakvom kafom premašujemo polovinu preporučene dnevne doze.

Naposljetku, ovi napici ne sadrže konzervanse jer su pasterizirani ili sterilizirani. No sadrže zgušnjivače za bolju teksturu. Prekomjerne količine nekih od ovih zgušnjivača mogu djelovati laksativno, prenosi 24 sata.

KOMENTARI:
Loading...