Tvorac popularne Facebook grupe „Budi kao Šaban“ Azur Delibašić (15) iz Kaknja želi doprinijeti da se društvo u Bosni i Hercegovini očisti od loših sadržaja, prenosi novinska agencija Patria.

Delibašić je za novinsku agenciju Patria rekao da se protiv loših pošasti u drušvu odlučio boriti koristeći društvene mreže kao medij, jer su one jako popularne. Delibašić ih, izgleda, koristi na pravi način, i to uz pomoć izmišljenog Šabana. Grupa „Budi kao Šaban“ je do sada prikupila više od 60.000 korisnika. I to u samo nekoliko sedmica. A, taj broj svakodnevno raste.

Delibašićev izmišljeni lik Šaban upozorava na pogrešne vrijednosti u društvu, loše navike ljudi, naročito mladih. Šabanu smeta to što je danas prosječna pjevačica plaćenija od najboljeg ljekara, matematičara ili književnika. Takvo stanje Šaban želi promijeniti.

Za njega je neprihvatljivo i to što su mladi ljudi sve više nepismeni. Nesreća je i u tome da djevojke više pažnje posvećuju izgledu noktiju nego vlastitom moralu. Moć muškaraca ogleda se kroz automobil, a ne kroz njegovo obrazovanje.

“Facebook, i internet općenito, mogu pružiti dosta dobrih stvari, ako se ovaj medij koristi pravilno. Tako, umjesto da društvene mreže koristite za pisanje bespotrebnih sadržaja, radije proizvedite nešto, a onda Facebook koristite za reklamiranje svog proizvoda, jer vam Facebook omogućava besplatnu reklamu, barem do jednog nivoa. Također, društvene mreže treba koristiti i za uspostavljanje kontakata, ali na sa nekim lažnim profilima, već sa ljudima od kojih nešto možete naučiti”, kaže Delibašić.

Objašnjava da je grupa „Budi kao Šaban“ nastala spontano, tokom raspusta, ali je ubrzo postala pravi hit na društvenim mrežama.

“To što je Šaban izazvao pravu euforiju na društvenim mrežama, zapravo samo govori o tome koliko ljudima treba mnogo više Šabana koji će početi ukazivati na loše životne navike, a promovirati prave vrijednosti”, kazao je on.

Kada bi mogao vratiti vrijeme, Delibašić kaže da bi pokušao što duže svoje ime držati u tajnosti a više raditi na izgradnji imidža Šabana, kao pozitivca koji mijenja navike ljudi.

KOMENTARI:
Loading...