SASTOJCI

5 svježih paradajza

1 glavica luka

100 g ementalera

100 g feta sira

40 g krušnih mrvica

20 g maslaca

700 ml povrtnog temeljca

1 žlica sjeckanog vlasca

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol i svježe mljeveni biber

PRIPREMA

Paradajz operemo i odrežemo im gornji dio, sir ementaler naribamo na grubi ribež, a luk nasjeckamo.

U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo luk i pržimo ga na laganoj vatri 2-3 minute.

Za to vrijeme u zdjelu s naribanim ementalerom dodamo sir fetu i malo ga izdrobimo vilicom.

Zatim dodamo krušne mrvice i izmiješamo sastojke.

Potom na prženi luk dodamo rižu i pržimo ju na laganoj vatri da upije dio masnoće, stalno miješajući.

Nakon 2 minute prženja rižu rasporedimo po dnu maslacem namašćene vatrostalne posude, začinimo ju solju i paprom i preko nje stavimo paradajz, odrezanom stranom prema gore.

Sve zajedno prelijemo povrtnom juhom, paradajze prekrijemo mješavinom sireva i krušnih mrvice i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C.

Nakon 10 minuta jelo prekrijemo papirom za pečenje i pečemo još 30 minuta.

Gotovo jelo izvadimo iz pećnice, prelijemo s malo maslinovog ulja, posipamo sjeckanim vlascem i poslužimo.

Prijatno!

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...