Povrće je sastavni dio dnevnog menija, ali pitanje da li treba ili ne guliti njegovu koru, često je mučilo čak i stručnjake.

Nutricionistkinja Katie Cavuto smatra da bi određene vrste trebalo jesti neoljuštene, jer su im u kori dragocjeni sastojci. 

Ona preporučuje da se krompir, mrkva, plavi patlidžan i krastavac samo dobro operu prije upotrebe, jer skidanje tanke kožice eliminiše veliki broj hranjivih sastojaka.

U kori krompira je skoncentrisano čak 20 posto vitamina (B, C) i minerala, a tu su i vlakna. Dragocjeni antioksidansi koji podiži imunitet i štite organizam od kancera, nalaze se na površini mrkve. U kori plavog patlidžana “skriven” je nazunin, moćni antioksidans, koji usporava oštećenje ćelija, starenje i bolest. A, kada oljuštite krastavac, u korpu za smeće ćete baciti vlakna koja sprječavaju opstipaciju, prenosi Groovygreenlivin.

KOMENTARI:
Loading...