BISKVIT:

14 bjelanjaka

2 prstohvata soli

280 gr šećera

340 gr pečenih mljevenih lješnjaka

4 kašike oštrog brašna

4 kašike kakaa

1 vrećica praška za pecivo

200 ml ulja

FIL:

2 l punomasnog mlijeka

14 žumanjaka

400 gr bombona karamele s lješnjacima

320 gr gustina

340 gr šećera

200 gr maslaca ili margarina

400 ml šlaga

Dekoracija po želji

KREMA SA KARAMEL BOMBONIMA

1. Mlijeko 300 ml preliti preko bombona i zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope.

2. Od preostale količine mlijeka odvojiti 200 ml, a ostatak dodati istopljenim karamelama i pojačati malo vatru.

3. Posebno izmutite žumanjke pjenasto sa šećerom, te dodajte 200 ml mlijeka i gustina, dobro izradite da ne bude grudvica.

4. Kada mlijeko sa karamelama prokuha, lagano umiješajte žumanjke i kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne postane gusta.

5. Nakon što je krema skuhana površinu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

6. Nije potebno da se skroz ohladi, tako da možete u mlako dodati margarin, dobro izraditi.

7. Posebno umutiti šlag.

8. Dodati u kremu i sve dobro sjediniti.

BISKVIT S PEČENIM LJEŠNJACIMA

1. Dok se krema hladi možete pripremati biskvite.

2. U 7 bjelanjaka dodati prstohvat soli i izraditi u čvrsti snijeg.

3. Postepeno dodavajte 140 gr šećera.

4. Posebno prosijte 2 žlice brašna, 2 žlice kakaa i ½ praška za pecivo.

5. Polako dodavajte bjelanjcima i miješajte kuhačom.

6. Još dodate 170 gr pečenih mljevenih lješnjaka koje isto lagano umiješate.

7. Na kraju u laganom mlazu dodate 100 ml ulja, miješate kuhačom.

8. Ulijte u tepsiju u kojoj je postavljen masni papir (moja jepromijera 24 X 37 cm).

9. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta.

10. Ostavite biskvit da se ohladi.

11. Pažljivo prepolovite, dobit ćete 2 tanka biskvita.

12. Ponovite postupak sa preostalom količinom.

13. Na kraju ćete imati 4 tanka biskvita.

TORTA S KARAMELAMA I LJEŠNJACIMA SLOJ PO SLOJ

1. Biskvit

2. Fil

3. Biskvit

4. Fil

5. Biskvit

6. Fil

7. Biskvit

8. Dekoracija po želji

Prijatno!

KOMENTARI:
Loading...