Procjenjivanje šta ste sve mogli uraditi drukčije zdrava je strategija koja može pomoći da ubuduće pravite bolje izbore. Istina je, međutim, da svaki roditelj griješi. Inherentno, roditeljstvo je poduhvat koji podrazumijeva krivicu; čak se i roditelji čija se djeca doimaju savršenima bore s osjećajem krivice.

Jedno od uznemirujućih iskustava s kojima se roditelji problematične djece suočavaju je stalna osuda. Možda ste u prvim godinama svog roditeljstva čuli da sve može biti drukčije ako biste učinkovitije disciplinirali svoje dijete, ponudili mu bolje aktivnosti, pronašli bolje terapeute, prakticirali zdravije životne stilove, ili se možda angažirali u širokom spektru drugih aktivnosti.
Tačno je da roditeljstvo može snažno utjecati na to kakvo će biti vaše dijete, ali je vaše dijete mnogo više od proizvoda vašeg roditeljstva. Rani utjecaji prijatelja, učitelja i zajednice igraju značajnu ulogu, a genetski uzrokovane poteškoće se ne mogu otkloniti samo dobrim roditeljstvom. Ako želite uspješno odgajati starije dijete koje ima emocionalne probleme, morate pronaći način da izbjegnete grižnju savjesti jer vas ona čini podložnim manipulaciji.

Je li ovo moja greška?

Nijedna snaga ne može kontrolirati vaše dijete u potpunosti, što znači da je jednostavan odgovor na ovo pitanje glasno “ne”. Naravno, život je satkan od nijansi i vaša situacija može biti samo jedna od njih. Možda se i sami borite s nekim problemima dok vaše dijete odrasta; možda se borite s grižnjom savjesti zato što ranije niste potražili pomoć za svoje dijete, ili ste možda poricali njegove probleme. Istina je da roditeljstvo često igra ulogu u javljanju problema kakvi su zloupotreba droga i kriminalno ponašanje, ali ne postoji jednostrana, “jedan na jedan”, povezanost između roditeljskih izbora i kriza tinejdžera.
Procjenjivanje šta ste mogli uraditi drukčije je zdrava strategija koja može pomoći da ubuduće pravite bolje izbore. Istina je, međutim, da svaki roditelj griješi. Inherentno, roditeljstvo je poduhvat koji podrazumijeva krivicu; čak se i roditelji čija se djeca doimaju savršenima bore s osjećajem krivice. Činjenica da se osjećate krivima ne znači i da ste krivi. Čak i ako ste napravili užasne greške odgajajući svoje dijete, njegov život je njegova kreacija.

Zašto ne možete promijeniti svoje dijete?

Bez obzira na ono što ste odabrali za svoje dijete dok je ono bilo mlađe, kao odraslu osobu ga ne možete prisliti da se mijenja. Ne možete ga prisiliti na bilo kakav tretman, privoljeti ga na neki wellness-program, pronaći mu pravo zaposlenje, nametnuti mu pravu vjeru ili promijeniti roditeljski stil da biste njega promijenili. Vaše je dijete nezavisna, autonomna osoba koja je sposobna imati vlastite izbore. Problematična djeca mijenjaju se samo kad su spremna to učiniti, bez obzira na to koliko im izvora ponudili.
Najbolje što možete učiniti za svoje dijete jeste da osmislite okruženje koje ohrabruje i podržava pozitivne promjene.
A jedan od najboljih načina da ovo učinite jeste da sebe održavate zdravim, i fizički i psihički. Ovo obično znači uspostavljanje granica s djetetom, odbijajući da ga svaki put spašavate od posljedica njegovih loših odluka ili da štitite druge članove porodice od njega.

Najbolje što možete učiniti za svoje dijete jeste da osmislite okruženje koje ohrabruje i podržava pozitivne promjene. A jedan od najboljih načina da ovo učinite jeste da sebe održavate zdravim, i fizički i psihički

Krivica i manipulacija

Problematična djeca mogu postati majstori manipulacije. Znaju da su njihovi izbori roditeljima bolni, pa kad nešto žele koriste tu situaciju. Vaša krivica vas čini ranjivim i podložnim manipulaciji.
Dok je odgovornost ključna životna vještina koja preobražava, nimalo nije mudro svoju krivicu pokazivati pred djecom. Ako ste učinili nešto čega se sramite, izvinite se i nastavite dalje. Nemojte se zadržavati na tome i pristati da stalno budete sredstvom manipulacije. Čak i ako se nastavite boriti s krivicom, vaše dijete ne treba znati za to, te je dobra ideja izbjegavati pokazivanje krivice u prisutnosti djeteta.

Strategije zdravog prevladavanja

Krivica može biti bolna i razarajuća. Štaviše, ako se kontinuirano borite s njom, nećete se moći osjećati psihički zdravim, što će vas činiti ranjivim i podložnim patnji uzrokovanoj ponašanjem vašeg djeteta. Nema magičnog štapića za otklanjanje osjećaja krivice. Umjesto toga, prevladavanje je dug i često veoma naporan proces. Pokušajte nešto od ovoga što navodimo kako biste postigli olakšanje ili kratki predah od ovog osjećaja.
Različite terapije vam mogu pomoći da prebrodite borbe djeteta te da pronađete bolje vještine prevladavanja ovakvih situacija. Ako se vaše dijete oporavlja, porodična terapija vam može pomoći da ponovo uspostavite vezu s njim.
Fizička aktivnost je povezana sa smanjenim simptomima depresije i anksioznosti. Pokušajte naći 30-60 minuta za vježbe nekoliko puta u sedmici.
Odvojite vrijeme da radite ono što volite. Roditelji problematične djece ponekad uoče da je sve njihovo vrijeme posvećeno smišljanju strategija pomoći djetetu. No, ne možete pomoći djetetu ako se i sami borite ili ako ste savladani. Pridružite se nekom klubu knjige ili uzmite časove da naučite nešto što ste oduvijek željeli. Provedite vrijeme s prijateljima i porodicom, rasporedite aktivnosti u kojima uživate svaki dan.
Ako dijete stalno koristi vaš osjećaj krivice da bi manipuliralo vama, uspostavite čvrste granice u odnosu s njim. Krivica je opasna igra uma, može vas uvjeriti da su borbe vašeg djeteta vaša krivica i da će sve biti bolje samo ako vaše dijete bude bolje. Ali nijedna samostalna akcija ne može poboljšati život u cjelini. Fokusiranjem na vlastite potrebe, postat ćete bolji roditelj i bit ćete bolje pripremljeni da pomognete svom djetetu kad to bude potrebno.

KOMENTARI:
Loading...