Što češće gledaju televiziju, djeca su manje sposobna samostalno se igrati, istraživati i otkrivati. Kad naredni put poželite kratak predah, umjesto elektroničkih uređaja djetetu ponudite kockice, papire, boje, različite materijale.

Svi znamo da pretjerano gledanje televizije može biti veoma štetno za bebe i djecu, te da nije korisno ni za starije. Možemo također pretpostaviti da nema mnogo roditelja koji “žele” da se njihova djeca bore s gojaznošću, poteškoćama u kognitivnom i jezičkom razvoju. Pa, zašto onda i dalje tako mnogo djece previše gleda televiziju? Zato što su roditelji umorni! Briga, posebno kvalitetna, podrazumijeva nevjerovatnu količinu pažnje, strpljenja i energije. Potpuno je razumljivo da žele nekoliko trenutaka mira tokom dana ili mogućnost da u toalet uđu sami!

Dakle, hoće li nekoliko minuta ispred televizijskog ekrana nepovratno naškoditi vašem djetetu? Naravno da neće. No, šta ako se možete izboriti za svoju pauzu bez televizije ili korištenja iPhonea? Šta ako se vaša djeca mogu zabaviti na drukčiji način?
Srećom, postoji način da dijete ostane neovisno o upotrebi uređaja a da pritom vi ne izgubite razum. A taj način je nezavisna igra! Nezavisna igra je igra koju dijete bira, pokreće i režira samostalno. Kad bude zauzeto nezavisnom igrom, postaje manje zahtjevno provoditi vrijeme s njim. Grubo rečeno, vi više niste glavna igračka! Možete sjediti u pozadini i samo posmatrati šta to ono istražuje. Moći ćete čitati, provjeriti svoju poštu, raditi, jesti čokoladu – šta god. Kakvo olakšanje! Njegovanje unutrašnje motivacije i samostalnog istraživanja roditeljima osigurava potrebni odmor, ali čini i mnogo više. Samostalna igra jača socijalno i emocionalno zdravlje, samopouzdanje, kreativnost, samodisciplinu, vještinu rješavanja problema. Televizija se ne može ni približiti ovim benefitima! Ustvari, ona oštećuje dječiji instinkt za otkrivanje i slobodnu igru. Učestalo gledanje televizije povezano je s kraćim rasponima pažnje, te jača potrebu i želju da se bude zabavljeno na štetu dječije kreativnosti i volje za otkrivanjem i istraživanjem!

KOMENTARI:
Loading...