Udruženje kardiologa Republike Srpske sa Udruženjem doktora porodične medicine RS i Domom zdravlja Banjaluka danas je, povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, organizovalo niz aktivnosti kao što je kontrola krvnog pritiska, mjerenje vrijednosti šećera u krvi, kao i vrijednosti masnoća u krvi, javlja Anadolu Agency (AA).

Ove aktivnosti organizovane su sa ciljem podizanja svijesti i edukacije građana o značaju faktora rizika za kardiovaskularne bolesti i mogućnostima prevencije infarkta miokarda.

Tamara Kovačević Preradović, načelnik klinike za kariologiju i predsjednik Udruženja kardiologa RS-a rekla je da su i na ovom području bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok oboljevanja i smrti, kao i u svijetu.

“Svake godine u cijelom svijetu ovaj dan se obilježava pod određenom parolom, ove godine je parola da napravimo obećanje sebi, radi sebe i svojih bližnjih na koji faktor rizika ćemo da učestvujemo kako bismo očuvali svoje zdravlje srca”, rekla je ona.

Istakla je da su brojni faktori rizika, ali da kardiolozi najčešće upozoravju na pušenje, povišen krvni pritisak, povećane vrijednosti šećera i masnoća u krvi gdje je važno sa svaki pojedinac vodi o sebi računa i posluša savjete ljekara.

Draško Kuprešak, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine RS-a rekao je da su kardiovaskularne bolesti treći ili četvrti uzrok smrtnosti u RS-u. Naglasio je da je izuzetno važno podizanje svijesti građana o važnosti vođenja računa o svom zdravlju.

Nikola Šobot, sekretar Udruženja kardiologa RS rekao je da od kariovaskularnih oboljenja oboljeva šira populacija i sve mlađi pacijenti.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...