Kažu da dobri momci uvijek završe posljednji. Naučnici su sada potvrdili da ima istine u staroj poslovici, barem kada je riječ o platama, piše Daily Mail.

Studija tvrdi da ljubazno osoblje prima niže plate od svojih manje ugodnih kolega. Uprkos tome što rade jednako mnogo, često se nerado odlučuju da traže povećanje plata, previše su usredotočeni na timski rad i pretjerano zabrinuti da se dopadnu.

Istraživači sa Univerziteta u Sheffieldu su do otkrića došli dok su posmatrali utjecaj osobina ličnosti na produktivnost i plate radnika.

Njihovo istraživanje pokazalo je: “Više prijatni radnici imaju tendenciju da zarađuju manje u stvarnom tržištu rada, ali je njihova produktivnost slična kada se mjeri u laboratorijskim uvjetima. ”

Oni prijatnost radnika definišu kao popustljivost, skromnost, pouzdanost i suosjećajanost.

Studija je pokazala da žene više pokazuju ovakve osobine ličnosti, što je možda jedan od razloga za razliku u platama među spolovima..

Iako je ova vrsta radnika uspješnija u timskom radu, studija je pokazala da su imali tri negativna učinka u svojoj izvedbi.

“Prvo, pomaganje drugima može smanjiti produktivnost pojedinca. Drugo, prijatna osoba može biti manje učinkovita kada pregovara o svojoj plati. Konačno, prijatna osoba može da bude uključena u manje stabilna, niže plaćena zanimanja.”

KOMENTARI:
Loading...