Tačno je da će vas čokolada “podignuti”, ali u njoj nema puno kofeina. Studija Univerziteta Pittsburgh osporava mišljenje da slastica izaziva glavobolju. Bogata magnezijem i cinkom.

Uništava zube, izaziva akne, deblja… To su samo neke stvari koje smo do sada često čuli o čokoladi. Stručnjaci, međutim, tvrde kako ništa od toga nije tačno i otkrivaju sedam mitova o najpopularnijem slatkišu.

Mit: Čokolada je puna kofeina.

Činjenica: Tačno je da će vas čokolada “podignuti”, ali u njoj nema puno kofeina. Pola table od 90 grama mliječne čokolade sadrži oko šest mg kofeina, koliko i 250 ml čokoladnog mlijeka. Oko 250 ml kafe, zavisno od vrste, ima 65 – 135 mg kofeina.

Mit: Bogata je zasićenim mastima, pa podiže holesterol.

Činjenica: Istraživanja pokazuju da je stearinska kiselina, glavna zasićena masna kiselina u mliječnoj čokoladi, jedinstvena po tome što ne podiže holesterol.

Mit: Nema nikakvu nutritivnu vrijednost.

Činjenica: Čokolada sadrži magnezij, bakar, željezo i cink, ali i polifenole, antioksidanse tipične za čaj i crno vino, za koje se vjeruje da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Istu količinu ima tabla mliječne čokolade od 50 g i čaša od 150 ml vina. Još je zdravija crna, bogata i flavonoidima.

Mit: Stvara karijes.

Činjenica: Karijes se stvara kad bakterije u ustima razlažu bilo koju hranu bogatu šećerom ili škrobom, pa kiselina koju proizvode polako razara zubnu gleđ. Upravo suprotno, proteini, kalcij i fosfati iz čokolade štite gleđ, a zbog masnog kakao maslaca šećer iz čokolade ostaje kraće u dodiru sa zubnom gleđi. Naravno, ispravno pranje zuba je nezamjenjivo.

Mit: Izaziva glavobolju.

Činjenica: Dugo se smatralo da je čokolada jedan od okidača migrene, ali istraživanja na Univerzitetu Pittsburgh osporavaju tu vezu. Kao potvrđene okidače navode sir, kikiriki, suhomesnate proizvode i alkohol.

Mit: Izaziva akne.

Činjenica: U posljednjih 20 godina to su opovrgle brojne studije, a sve više dermatologa smatra da ne postoji veza između prehrane i akni.

Mit: Čokolada deblja.

Činjenica: Zdravo je apsolutno sve, ako se jede umjereno, reći će vam svaki ljekar. Kad pojedete tablu od 90 g mliječne čokolade, unijeli ste 478 kCal. Ako ste na reduktivnoj dijeti s unosom od 1.200 kCal dnevno, to je trećina, znači čak i to možete pojesti u toku dana ako je sve ostalo što jedete niskokalorično.

KOMENTARI:
Loading...