Švedski televizijski servis (SVT) planira izdvojiti 13,5 miliona eura za organizaciju predstojećeg Eurosonga u Štokholmu, što ga čini jednim od najjeftinijih.

Ipak, kako pišu švedski mediji, od ove planirane sume potrošeno je već 6,3 miliona eura na pripreme i renoviranje Arene Globen, gdje će se takmičenje naredne godine i održati. Osim uređenja vanjskog dijela dvorane, domaćini planiraju urediti i njen enterijer te postaviti besplatne Wi-Fi mreže.

Ljudska prava

Isti izvori navode i da je milion eura planiran na početne pripreme Eurosonga. Uprkos ovim izdacima, organizatori najavljuju da će naredna Evrovizija biti najjeftinija od 2000. godine, takoreći u rangu s budžetom u Malmeu 2013., ali da to neće utjecati na grandioznost i inovativnost cijelog događaja.

Martin Esterdal (Martin Österdahl) ponovo je izabran za izvršnog producenta Pjesme Evrovizije ispred SVT-a. Istu funkciju obavljao je i u Malmeu 2013. godine. Tada je težište takmičenja pokušao vratiti njegovim korijenima, s akcentom na jednakost, ljudska prava i spajanje različitih kultura širom Evrope.

– Od ove ideje ni ovog puta neću odustati – izjavio je Esterdal.

Trajanje finala

Prema pisanju švedskih medija i iz još nepotvrđenih izvora, švedski javni servis poslao je prijedlog Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) kako bi Eurosong počinjao u 20 umjesto u 21 sat.

Ovakva ideja potekla je od činjenice da prijenos Evrovizije u nekim državama učesnicama, prije svega u bivšim sovjetskim državama poput Gruzije, Azerbejdžana, Ermenije, pa i same Rusije, počinje oko ponoći. Ovaj prijedlog odnosi se na sve tri takmičarske večeri, kako na oba polufinala tako i na finale. Pored toga, vrijeme trajanja finalne večeri odavno je premašilo tri sata programa pa tako posljednjih godina čak i Evropljani finale prate do jedan sat poslije ponoći.
Voditelji Eurosonga 2016

I dok organizatori mudro šute o tome ko će voditi naredno takmičenje, aktuelni evrovizijski pobjednik Mons Selmerlev (Mans Zelmarlow) kazao je da bi mu bilo zadovoljstvo naći se u ulozi voditelja najvećeg muzičkog šoua u svom glavnom gradu.

U pomoć bi mu mogla priteći i Petra Mede, koja se iskazala 2013. u Malmeu, kada je bila jedini voditelj sve tri evrovizijske večeri.

KOMENTARI:
Loading...