Stigli su nam topliji dani sa sve višim temperaturama, što ujedno kod mnogih predstavlja veći rizik za zdravlje. Stručnjak na ovom području, doktorica Sarah Jarvis daje nekoliko savjeta kako da se nosite sa ljetnjim vrućinama i kako da se pravilno zaštitite od sunca.

Kada je u pitanju zaštita od vrućina, u rizičnu grupu spadaju djeca mlađa od četiri godine i osobe starije od 75 godina. U navedenu kategoriju spadaju i osobe sa hroničnim bolestima i trudnice, piše portal Zdrava krava.

“Često se susrećem sa ljudima koji su zadobili opekotine na godišnjem odmoru jer su razmišljali na sljedeći način: ”Imam samo dvije nedjelje da uhvatim boju.” Zbog toga se ljudi izlažu suncu kada je dan najtopliji, ali zaboravljaju da se opekotine neće pojaviti još nekoliko sati nakon izlaganja suncu, pa ni ne shvataju da su na suncu proveli previše vremena, dok ne postane prekasno”, upozorava doktorica.

Važno je zapamtiti da oboljenja kože, poput melanoma, ne zavise od toga koliko ste se puta izlagali suncu tokom cijelog života, već od toga koliko ste često zadobijali opekotine i koliko su one bile intenzivne. Stoga, ako ste nekoliko puta zadobili teške opekotine, automatski ste znatno povećali šanse za dobijanje raka kože.

“Samo jedan od deset vrsta raka kože je melanom, ali devedeset posto smrti od raka kože nastaje upravo zbog te bolesti”, otkrila je dr. Jarvis.

”Kod mlađe djece treba paziti ne samo da nisu direktno izložena suncu, jer se opekline lako mogu zadobiti i od reflektujućeg svjetla. Ako se, na primjer, nalaze ispod suncobrana u neposrednoj blizini vode, svjetlost se odbija od površine i opet završi na koži”, kaže doktorica.

Dakle, u opasnosti ste čak i ako niste direktno izloženi suncu.

“Važno je piti što više tečnosti, a kafa i čaj su svakako dopušteni u umjerenim količinama, uprkos svim onim upozorenjima koja ne savjetuju njihovu konzumaciju na suncu jer će dehidrirati organizam”, zaključuje doktorica.

KOMENTARI:
Loading...