Prije 13 godina Jeremy Jacobson i njegova supruga Winnie Tseng odlučili su se ozbiljno prihvatiti štednje za budućnost.

Toliko ozbiljno da to nije uključivalo stavljanje “mrvica sa strane” već promjenu cijelog životnog stila s ciljem da se uštedi što više novca za penziju.
Tačno 10 godina nakon što su počeli štediti dali su otkaz u svojim kompanijama i službeno otišli u penziju. Posljednje tri godine vrijeme provode putujući svijetom, od Meksika i Gvatemale do Tajvana i Belizea, piše Business Insider.

Jeremy i Winnie su u 30-ima, a nedavno su dobili i dijete. Dok su radili zajedno su zarađivali 135.000 dolara godišnje, a sada su odlučili otkriti kako im je uspjelo otići u penziju i osigurati dovoljne količine novca do kraja života.
– Kako bi uštedjeli velike iznose prvo smo razmislili na šta smo najviše trošili. To su, prije svega, prevoz (automobil), stanovanje, hrana i zabava. Kad smo to stavili na papir, odlučili smo kupiti bicikl i koristiti javni prijevoz, živjeli smo u manjem stanu, a umjesto u restoranima jeli smo kod kuće, sami smo pripremali hranu.

Tako smo uštedili zaista puno, ispričali su Jeremy i Winnie.
Zahvaljujući godinama odricanja, ovaj par sada živi s 4.000 dolara mjesečno. Svima poručuju kako ne moraju raditi 40 godina da bi se penzionisali.
– Ne morate dobiti na lotu niti na dionicama. Ušteđevinu možete stvoriti na način na koji smo je mi stvorili, kažu Jeremy i Winnie.

KOMENTARI:
Loading...