U video snimku koji je nedavno postavljen na internetu 45 muškaraca, starih od pet do 50 godina odgovaraju na pitanje šta za njih znači izraz “budi muško”.

A kao što se i može pretpostaviti, odgovori variraju od starosne dobi ispitanika.

Za najmlađe među njima “biti muško” znači biti “jak” dok nešto stariji dječaci to dovode u vezu sa “hrabrošću”.

Pojedini tinejdžeri kažu da su taj izraz čuli kada su oklijevali da nešto učine, te je ta rečenica trebalo da ih podstakne da to i urade.

“Budi muško, kakva glupost! Da li to znači da sam žena ako ne postupim na određen način?”, navodi jedan 17-godišnjak dok nešto mlađi dječak dodaje: “To je seksistički. Postoje, takođe, i jake žene!”

Za jednog 24-godišnjaka, “biti muško” znači biti “heroj u očima drugih”. Pet godina stariji muškarac, pak, odgovara: “To je s…! Šta to znači? Muškarci koji ponižavaju žene, ja ne želim da budem takav tip muškarca”.

Tridesetogodišnjaci pokušavaju da u tome vide ispunjenje sna: “To znači stati u odbranu stvari u koje vjerujete”. Jedan od njih, ipak, dodaje: “Šta definiše muškarca? Svako ima svoj put. Ono što mene čini muškarcem vjerovatno nije ono što vas čini muškarcem”.

Za one na pragu šeste decenije izgleda da je glavna odlika muškosti “vjernost”.

“To je biti pošten, biti vjeran sebi, svom okruženju, ljudima s kojima radite, s kojima živite, koje volite”, zaključuje jedan od najstarijih ispitanika.

KOMENTARI:
Loading...