Novi dokumentarac profesora Tima Spectora pokazuje da promjene bakterija u probavnom sistemu nisu samo znak pretilosti, već je također mogu i uzrokovati.

Profesor Tim Spector, koji je uradio dokumentarac The Diet Mith, kaže kako moderno društvo i razne dijete uništavaju dobre crijevne bakterije, ali i da je to uništavanje potpomognuto povećanjem korištenja antibiotika, carskim rezovima i “modernom” opsesijom čistoćom.

On je svome sinu Tomu predložio da bude dio eksperimenta u kome mu je dozvoljeno da jede samo brzu hranu i to tokom deset dana.

Na početku je njegov sin bio sretan, no ubrzo je imao poriv za salatom.

Rezultati ovog eksperimenta su pokazali kako su se crijevni mikrobi uništili i da je izgubljeno 40 posto vrsta mikroba u tom kratkom periodu.

Do četvrtog dana sam se osjećao skoro kao mamuran poslije svakog obroka“, komentarisao je Tom.

Profesor Spector je rekao kako su te vrste mikroba i dobrih bakterija esencijalne za tijelo jer su odgovorne za proizvodnju mnoštva vitamina i nutritijenata koje proizvode zdrave hemikalije.

“Nakon samo četiri dana brze hrane, mikrobi su već počeli nestajati”, rekao je Spector.

Drugo iznenađenje se desilo kada smo otkrili da nakon dvije sedmice od završetka eksperimenta, kada je počeo jesti voće i povrće, mikrobi se još uvijek nisu bili oporavili“, dodao je.

“Naš imuni sistem je zdraviji što smo manje pretili”, zaključio je Spector.

Dodao je i kako probiotici, koji se mogu pronaći u jogurtu, povrću, orasima i maslinama mogu umanjiti štetu.

Kazao je i kako djeci treba dozvoliti da se igraju u blatu i prljavštini.

Profesor Spector ima i savjet za ljude koji žele smršati: “Promjena kvalitete i raznolikost hrane je presudna za gubljenje kilograma. Predlažem privremeno vegetarijanstvo kako bi organizam smanjio broj prerađene hrane, a možete pokušati i sa isprekidanim postom“, kazao je.

KOMENTARI:
Loading...