Historija je pokazala da su se krupni događaji u čovječanstvu, dešavali upravo tokom ovih godina. Mi smo istraživali, šta bi se desilo kada ne bi imali 29. februar.

Prestupne je godine umro Tito, prestupne je bila Olimpijada u Sarajevu, 1992. takođe prestupne je počeo rat u BiH, svjetska ekonomska kriza počela je prestupne 2008. Možda sasvim slučajno velkidi događaji nizali su se u godinama od 366 dana.

Narodno vjerovanje kaže da svaka prestupna nosi nešto ekstremno. Behar u febraru svjedoči da je početak ove 2016. obilježila ekstremno topla zima.

“Voćka koja je posađena u prestupnoj godini slabije rađa. Rađa svake druge pa čak I četvrte godine”, kazao je Nebojša Kuštrinović, narodni meteorolog.

Vjeruje se i da su djeca rođena 29. februara natprosječne inteligencije i sa šestim čulom. Iako su, statistički, šanse da se dijete rodi na danasnji datum, 1:1 460, na svijetu je više od 4 miliona ljudi koji danas slave rođendan.

Stari kažu da je prestupna godina loša i za sklapanje brakova. Ako se ne može čekati prosta preporučuju da djevojka zaprosi voljenog.

Zemlja oko Sunca obiđe za 365 dana, pet sati 48 minuta i 46 sekundi. To znači da jedna kalendarska godina ima grešku od šest sati i 11 minuta. Da bi se to nadoknadilo svake četiri godine dodaje se jedan dan.

A kada ga ne bi bilo za 600 godina bismo Novu godinu slavili usred ljeta.

KOMENTARI:
Loading...