Astronauti slikaju fantastične fotografije kako bi nam pomogli da naučimo više o našoj planeti i njenoj atmosferi.

Fotografiranje je dio opisa posla astronauta, a rezultati su zapanjujuće fotografije Zemlje i njenog okruženja slikanih sa odaljenosti od nekoliko stotina hiljada kilometara.

No, fotografisanje u svemiru ne radi se samo iz umjetničkih pobuda, niti je nešto slično slikanju na zemlji. Za početak fotografi moraju da slikaju pri brzini od osam kilometara u sekundi, piše BBC.

Inžiner hemije i astronaut u NASA-i Don Pettit napravio je seriju fotografija tokom ekspedicije  na brodu Međunarodne svemirske stanice (ISS). Njegov prvi svemirski let bio je na svemirskom brodu Endeavour 2002. i do sada je skoro godinu života proveo na ISS-u. Njegove slike su dio 14-godišnjeg naučnog dnevnika – od jula 2012. godine snimljeno je oko 1,2 miliona slika.

Donove fotografije iz svemira mogu se kombinirati sa podacima iz drugih letjelica i sa Zemlje, te tako pomoći naučnicima u razumijevanju različitih fenomena.

Polarni mezosferični oblaci primjer su gdje se to primjenjuje. Radi se o oblacima koji se nalaze na rubu svemira, ali razlog iz kojeg nastaju su misterija.

Don opisuje Zemlju nevjerovatno lijepom kada se gleda iz svemira.

“Stvari se mogu vidjeti na razdaljini od pola kontinenta. Smatramo Zemlju iz svemira iznimno lijepom, jer smo toliko polarizirani prema prirodnim ljepotama oko nas, kada hodamo Zemljom”, rekao je

Pogledajte video i galeriju.

KOMENTARI:
Loading...