Deveti mjesec hidžretskog kalendara, ramazan, muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Ljetni post u trajanju od 18 sati pravo je iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

I danas vam donosimo prijedlog za prvi iftar, koji predlažu iz MiM – Ramazanski planer.

Paradajz supa sa bosiljkom

Potrebno:

-800ml paradajz umaka
-4 svježa paradajza
-14 listića svježeg bosiljka
– 1 mala šoljica vrhnja za kuhanje
-2 kašike maslaca
-Malo soli i bibera

Priprema:

– U blender staviti šolju paradajz umaka ,oguljieni i nasjeckani svježi paradajz i bosiljak,te blendati dok se ne dobije jednolična smjesa
-Smjesu iz blendera presuti u šerpu te dodati preostali umak od paradajza
-Pustiti da proključa,pa smanjiti temp.i ostaviti da krčka 15-ak min.
-Dodati vrhnje,so,biber,promiješati,skinuti s vatre te poslužiti toplo

Faširano meso i povrće u bijelom umaku

Potrebno:

-350g.mljevene junetine
-1 prasa
4 veća krompira
-1 velika ili 2 manje mrkve
-2 dl mlijeka
-2 dl jogurta
-2 kašike mekog brašna
-4 kašike ribanog parmezana
-po potrebi ulje, maslac, biber, so i peršun

Priprema:

-Krompir i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u slanoj vodi.
-Prasu dobro oprati , izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. dodati mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari.
-Posoliti i popapriti.
-Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice.
– Čim smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i pobiberiti.
U tepsiji staviti ocijeđene krumpire i mrkvu, dodati meso s prasom te sve preliti bijelim umakom. Dobro promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posuti isjeckanim peršunom i ribanim parmezanom.
-Zapeći u prethodno ugrijanoj pećnici nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.

Kokos čokos šnite

Potrebno:

*Ganache krema
-140 gr tamne čokolade
-250 ml slatkog vrhnja za šlag

*Biskvit

(mjera je šoljica 250 ml)
-1 1/2 šoljica kokosa
-2/3 šoljice sećera
-2 kašike brašna
-Među prste soli
-6 velikih bjelanjaka

*Glazura:

-200 gr tamne čokolade
-250 ml vrhnja za šlag

Priprema:

-Rernu uključiti na 160C
-Veći četvrtasti pleh premazati puterom te na njega položiti pek papir,i preko pek papira premazati malo puterom te posuti brašnom
-Pomiješati suhe sastojke:brašno,kokos 1/3 šećera i so
-Bjelanca dobro istući pa malo po malo dodati ostatak šećera,te dobro izmiksati dok smjesa ne postane glatka i čvrsta(oko 10-ak min.miksanja)
-Dodati suhe sastojke,pa ih kašikom umiješati
-Peći oko 25min.
-Pečeni biskvit staviti po strani da se ohladi
*Ganače krema se treba pripremiti noć ranije,da bi se mogla ohladiti i stisnuti
-Pomiješati vrhnje i izlomljenu čokoladu te zagrijavati do vrenja,pritom konstantno miješati da se čokolada ne zalijepi za dno.Znači ne smije provriti.
-Po želji se može dodati kašika dvije šećera u prahu(ko voli slađe)
-Kremu noć prije ohladiti,te je umutiti mikserom pred samo filovanje kolača
*Glazura se isto pravi kao ganače,samo se ona ne treba mnogo hladiti,dovoljno 20-ak min.prije premazivanja kolača
*Slaganje kolača:
-Ohlađeni biskvit po dužini podijeliti na 3 jednaka dijela
-Prvu koru premazati jednim dijelom ganače kremom koja je pripremljena noć prije
-Staviti drugu koru pa opet premazati istom kremom
-Preko kreme staviti i treću koru te je premazati glazurom
-Kolač prije serviranja dobro ohladiti
*P.S.Od žumanaca se također može pripremiti krema,te se kolač filuje pored ganače kreme

KOMENTARI:
Loading...