, Image: 81174592, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Garden world images

Idealna puzavica za viseće korpe, tradeskandija (sobni puzavac) će podnijeti i loše uslove – malo svjetla, neredovno zalijevanje… Lako se razmnožava, tako da uz malo truda tokom proljeća ili ljeta možete da napravite čitavu zelenu zavjesu od ove biljke.

Tradeskandija je porijeklom sa područja Centralne Amerike, Brazila i Meksika. Ima opuštene listove i idealna je biljka za viseće korpe.

Izuzetno je laka za održavanje tako da je svako može uzgajati. Odgovara joj temperatura između 10 i 24 stepena i srednja vlažnost. Može se gajiti u kući ili stakleniku. Najbolje je da direktna sunčeva svjetlost dolazi iz pravca juga, istoka ili zapada. Možete koristiti običnu zemlju, sa malo dodatog pijeska. Ako želite da napravite sopstvenu mješavinu, stavite jednu trećinu zemlje, jednu trećinu perlita ili pijeska, jednu trećinu vlažnog treseta ili humusa i mrvicu kreča.

Zemlja treba da bude blago vlažna, a ako koristite kišnicu, pripazite da ne bude prevelika kiselost. Uvijek je bolje da koristite mlaku vodu za zalijevanje. Đubrivo možete koristiti samo dva puta godišnje, jednom u aprilu i jednom u julu. Tradeskandija se lako razmnožava pelcerima, a možete i da odsiječete vrhove i ožilite ih – najbolje u proljeće ili ljeto.

Izdanke posadite u vlažnu zemlju, povremeno prskajte i postarajte se da ne budu na direktnom sunčevom svjetlu. Ova vrsta ima izuzetno male listiće, duge 1,5 – 3 centimetra, koji su obojeni od čisto bijele, preko krem, sa više ili manje svijetlo ili tamnozelenim linijama. Naličje lista je obojeno od roza do tamnoljubičaste boje, prekrasna biljka a nije zahtjevna, veoma brzo i lako raste. Može da stoji u visećoj saksiji koju okačite na prozor ili terasu.

KOMENTARI:
Loading...