Slavni teoretski fizičar Stephen Hawking u četvrtak je odgovarao na brojna pitanja članova društvene mreže Reddit, a najintrigantniji dio se odnosio na temu robotizacije.

Naime, kao što ste to vjerojatno već imali priliku čitati, iz godine u godine se iznova procjenjuje koliko će se radnika naći na cesti uslijed razvitka informatičke tehnologije i robotizacije, međutim Hawking je mišljenja da strojevi sami po sebi nisu problem.

“Pohlepa, to je ono čega se treba plašiti”, odgovorio je na tu temu Hawking, pa predvidio da će ekonomska nejednakost samo rasti.

“Kako će pojedini poslovi postajati automatizirani, tako će nejednakost postajati izraženija jer bogati vlasnici strojeva neće htjeti dijeliti svoj profit”, naglasio je Hawking te dodao:

“Ukoliko će strojevi proizvoditi sve što nam je potrebno, kako će svijet izgledati će ovisiti o tome kako će se ti proizvodi raspoređivati. Svatko bi mogao uživati u raskoši budu li se dobra dijelila, no isto tako bi većina ljudi mogla završiti u teškom siromaštvu ukoliko vlasnici mašina uspiju izlobirati za sebe”.

“S obzirom na to kakvi su trendovi, čini se da ćemo ići u ovom drugom smjeru, da će tehnologija samo još više produbiti ekonomski jaz”, kazao je Hawking, prenio je Dnevnik.hr.

KOMENTARI:
Loading...