- Oglas-

Legendarni američki glumac Clint Eastwood oprašta se od svijeta filma čiju je historiju ispisao i zadužio za sva vremena, a svoju je odluku dao naslutiti emotivnom objavom na društvenim mrežama.

Devedesetjednogodišnji Clint objavio je na Twitteru kolaž svojih fotografija, od one sa samog početka karijere, pa do one aktualne iz današnjice, i uz prigodne se misli pozdravio sa svima.

Prekasno je za mene

– Mislim da je ostarjeti graciozno vrlo važan talent. Prekasno je za mene. Vrijeme leti – napisao je Clint i time dirnuo, ali i rastužio fanove diljem svijeta.

 

“I dalje si jedan od najvećih”, “Clint Eastwood će uvijek biti Clint Eastwood. Jučer, danas i zauvijek”, “Clint, volimo te u Argentini”, “Da mogu provesti godinu dana života, pa da budem ti, umro bih sutra puno sretniji nego što sam sada. Ti si uistinu jedan od najboljih i tvoj rad će zauvijek ostati legendaran”, “Dragi čovječe, ne možemo ti iskazati dovoljnu zahvalnost”, “Hvala na svemu”, samo je dio od hiljada poruka koje je dobio.

Clint Eastwood na glumačkoj je sceni više od 60 godina, a karijeru je započeo u vesternima. Osim glume bavio se i režiranjem, a nagrađen je prestižnim kipićima Oscara tokom svoje zavidne karijere. Clint je čovjek s mnogo talenata, a za života je dobio i brojnu djecu.

Na velikom je platnu još od davne 1959. godine, no početak karijere nije mu bio tako sjajan. Zbog ugovora s Universalom po kojem je imao niske prihode slavni glumac morao se baviti i drugim poslovima da skrpa kraj s krajem. Bio je tako vatrogasac, radio u trgovinama te kao spasilac.

U vesternima je počeo glumiti jer je producentima jako nalikovao na kauboja, a osim Johna Waynea to nije nikome dotad uspjelo.

Glumio je i u trilogiji “Dollars” krajem 60-ih godina, a poznati pončo u kojem se pojavljivao tokom filmova nije opran niti jednom. Sam je glumac objasnio kako bi se raspao da su ga oprali, no više detalja nije otkrio.

Tokom karijere Clint se često petljao i u politiku, a ugled mu nije bio baš sjajan nakon što je podržao Donalda Trumpa u njegovoj utrci za Bijelu kuću. Mnogi su ga kritizirali, no odbijao je prihvatiti činjenicu da je konzervativac. Izjavio je kako se njegova vjerovanja protive nekim Trumpovim potezima te je objasnio na kraju da nije toliko “za” njegovu politiku, no u nekim se trenucima s njim slaže.

Godine 1986. kandidirao se za gradonačelnika gradića Carmel-by-the-Sea u Kaliforniji te je pobijedio. Njegov najveći uspjeh bilo je micanje zabrane prodavanja sladoleda nakon godina tog bizarnog zakona koji je postojao u gradiću.

Tokom karijere bio je jedan najplaćenijih glumaca u Hollywoodu, a jednako je uspješan bio i kao reditelj. Za muziku u njegovim filmovima često je zaslužan njegov sin Kyle, koji je jazz-muzičar i kompozitor, a otac ga je u ranoj mladosti uveo u svijet filma.

Ne zna se koliko ima djece

Sam Clint talentirani je muzičar, a u mnogim je filmovima zaista sam odsvirao muziku.

Tokom karijere nagrađen s pet Oscara, među kojima su se našli i zlatni kipići za najboljeg reditelja i za najbolji film. Najveći hit bio je 2004. godine kada je za film “Djevojka od milion dolara” dobio sedam nominacija. Tada je imao 74 godine i postao je najstarija osoba ikada koja je dobila Oscara za najbolju režiju.

Za svoje uloge bio je jako izbirljiv, a odbio je velike filmove poput onih o Supermanu i Jamesu Bondu.

Američki mediji pišu kako glumac ima osmero djece, no niko nije siguran je li to tačan broj.

Prema dokumentarnom filmu iz 2012. godine, broj njegove djece je nepoznat, s obzirom na to da je prvo dijete dobio još dok je bio u srednjoj školi.