Nerijetko se piše o skromnim milijarderima i o tome kako primjera radi osnivač Facebooka Mark Zuckerberg vozi VW Golf GTI, a Waren Buffet stari Cadillac uprkos silnom novcu kojim raspolažu, a da pritom u garažama uopće nemaju kolekcije superjurilica ili kakvih egzotičnih vozila.

Prošlog mjeseca, prema magazinu Forbes, osnivač Amazona Jeff Bezos postao je najbogatiji čovjek na svijetu, a njegovo se bogatstvo procjenjuje na čak 126 milijardi dolara. Sigurno vas intrigira šta vozi čovjek s najviše novca na svijetu…, piše Jutarnji.hr.

Kada je 1994. godine tada 30-godišnji Bezos dao otkaz na Wall Streetu i odlučio pokrenuti Amazon, njegov je posao je bio prilično jednostavan.

– Lično sam vozio pakete do pošte sa svojim Chevy Blazerom iz 1987. godine i nadao se da ću jednog dana imati primjerenu opremu – izjavio je Bezos za Bloomberg.

Tri godine kasnije Amazon je odradio inicijalnu javnu ponudu dionica, a bogatstvo Bezosa naraslo je na više od 12 milijardi dolara. I dok će neki pomisliti kako je tada odmah kupio neki luksuzni automobil, priča ipak nije takva. Vlasnik Amazona odlučio je svoj Blazer zamijeniti sa, za njega, skromnom Hondom Accord iz 1996. godine.

Potom je CBS uradio intervju s Bezosom 1999. godine u kojem je bilo pitanja o Hondi, na što je Bezos objasnio kako je riječ o odličnom automobilu i kako je upravo kupio novi model, Accord iz 1999. godine.

U Amazonu su inače poznati po ekonomičnosti i štedljivosti: sve je podređeno kupcu, pa zato nema pretjeranih troškova na područjima u kojima kupac nema koristi. Tako je poznata priča kako se u ovoj kompaniji koriste vrata s nogama umjesto stola, a njen vlasnik, najbogatiji čovjek na svijetu tako i danas vozi Hondu Accord iz 1999. godine. U svakom slučaju, nesvakidašnji odabir za najbogatijeg čovjeka na svijetu.

KOMENTARI:
Loading...