Kao što je poznato – sva mjesta nisu otvorena za javnost, niti su svi svjetski prizori namijenjeni za oči ‘običnog puka’ željnog avanture.

Ta činjenica ne zaobilazi ni jednu od najpopularnijih opcija i aplikacija, Google Maps. Na internetu se pojavio interesantan video, koji pokazuje pet lokacija koje su zatamljene, zamagljene, zamućene – ali i izbrisane.

Teoretičari zavjere vjeruju da vlade i tajna društva u tajnosti drže mnogo toga, a video koji prilažemo uz tekst nudi neka objašnjenja – u koja možete ili ne morate vjerovati.

1. Snježno sedlo u Nepalu
Kanktega, jedan od najvećih vrhova na Himalajima nalazi se u Nepalu, na 6.782 metra nadmorske visine. Na Google Maps se zacrnjuje bez nekog logičnog razloga.

Teoretičari zavjere smatraju da je smještena i tajna vojna baza, gdje se drže i NLO dokazi, te je područje za testiranja iz ove oblasti. Teorija je da se ovo mjesto zacrnjuje na mapi kako bi se sakrio tajni ulaz u planinu i sprečiliu ljudi da istražuju lokaciju poznatu po brojnim viđenjima neobičnih letjelica koje liče vanzemaljskim.

2. “Slomljena strijela” na Grenlandu
U zenitu napetosti Hladnog rata, SAD avijacija je vodila akciju Hrom Dom označenu kao “strogo povjerljivo” sa velikim arsenalom nukelarnog oružja.

Operacija je otkazana 1968. godine kada je bombarder naoružan nuklarnim arselanom pao, te kontaminirao okolinu. Navodno, eksplozija je razdvojila led na moru – a cijeli prostor je inficiran radioaktivnim plutonijumom.

3. “Kopirano i nalijepljeno” mjesto u Rusiji
U sibirskoj tundri postoji područje oko okruga Čukotka koje je jasno izrezano, odnosno “kopirano i nalijepljeno” od drugog područja na Google Map, a niko nema validan razlog zašto.

Prevara je očigledna kada se zumira prikaz, pa se planine odjednom pretvaraju u ravnu plohu.

Obližnjim zaljevom operiše CIA, a teoretičari zavjere tvrde da se tamo nalazi ruski sistem za upravljanje vremenom – HAARP. Druga verzija kaže da je riječ o nešto drugačijem poligonu za testiranje, ali jedna teorija kaže da se tamo nalazi rudnik masivnih tona zlata sa mnogim mračnim tajnama.

4. Nestalo pacifičko ostrvo
Navodno, otkrio ga je Kapetan Kuk, a dugo vremena se prikazivalo kao dio Koraljnog mora pri obali Australije. Na kartama se označavalo do 1800. godine, a danas se ne prikazuje.

Google prvobitno zacrnio lokaciju, a ona se danas prikazuje zamagljena. Fantomsko ostrvo službeno je “nestalo” 2012. godine, kada istraživački brod nije mogao da nađe ništa na koordinatama gdje je trebalo da se nalazi.

Nikome nije jasno šta je to kapetan Kuk stvarno našao.

5. Ranč Junction
U centru Mojave pustinje u Kaliforniji nalazi se mjesto gdje se navodno odvijaju vojna testiranja i razni misteriozni projekti kojima rukovodi vlada i vojska.

Postoji cijeli niz neobičnih kalibracijskih meta izloženih geometrijskim uzorcima, dok se pri kraju avionske piste nalazi neobičansastav mobilne opreme za testiranje i vojna vozila.

Dijelovi piste su izrezani sa Google Maps i ne prikazuju se na drugim kartama.

Pogledajte i video.

KOMENTARI:
Loading...