Sa samo 200.000 stanovnika, Rejkjavik predstavlja jednu od najmanjih prijestonica Evrope. Ali, ako se uzme u obzir da ukupna populacija na Islandu iznosi oko 300.000, postaje jasno zašto se ovo mjesto smatra “velikim gradom”.

“Od žive muzike skoro svake večeri do udobih kafea, šarenih kuća i umiljatih mačaka koje šetaju ulicama, Rejkjavik posjeduje sve ono što čini šarm malih gradova”, navodi Kaelin Spens, koja se ovdje doselila 2014. godine iz američke države Oregon.

Grad se može pohvaliti neobično živahnim noćnim životom za svoju veličinu – tokom vikenda čitav grad bruji, a Spens navodi da, zahvaljujući nezavisnim, vrijednim i prijateljski nastrojenim građanima, u njemu vlada “opuštena hipsterska atmosfera”.

Zbog mističnih predjela lako vidjlivih iz centra grada, ovo mjesto također je poslužilo za potrebe snimanja popularne serije “Igra prijestolja”.

Prema lokalnom stanovništvu, morate živjeti u centru Rejkjavika da biste zaista osjetili sve njegove čari.

“Tu se dešava sva akcija”, navodi Spens.

Upravo zato cijena nekretnina u ovoj oblasti neprestano raste. Ako želite da izbjegnete gužvu ili nemate mnogo novca, Spens preporučuje Seltjarnarnes, poluostrvo smješteno 5 km zapadno od prijestonice, ili banju Laugardalur 5 km istočno od Rejkjavika, poznatoj po termalnim bazenima.

Zapadna četvrt (Vesturbær), u kojoj se nalazi Islandski univerzitet, također je pristupačna, a ljubiteljima mira i tišine najviše će odgovarati Gardabair i Kopavogur.

Skoro svi stanovnici žive u stanovima, a čak i kuće su najčešće izdijeljene na nekoliko zasebnih stambenih jedinica. Ipak, iako spolja mogu djelovati tradicionalno, njihova unutrašnjost dekorisana je najmodernijim namještajem.

“Islanđani obožavaju da prate najnovije trendove”, kaže Spens.

“Iznajmljivanje stanova nije česta pojava jer većina ljudi posjeduje svoje domove”, ističe Ana Andersen, urednik lokalnog engleskog lista “Reykjavík Grapevine”.

Stanodavcima se zato zainteresovani budući stanari javljaju samo nekoliko dana nakon objavljivanja oglasa.

Finansijska kriza iz 2008. godine samo je dodatno suzila tržište zbog pooštrenih kriterijuma za podizanje kredita i stagnacije građevinskih projekata.

Iz Rejkjavika je lako “pobjeći” u prirodu – samo 50 km istočno od grada nalazi se nacioalni park Tingvelir, idealan za pecanje, pješačenje i ronjenje, a ljubitelji historije mogu posjetiti najstariji parlament na svijetu, osnovan 930. godine.

Ipak, iako djeluje kao bajka, život u ovom gradu ima veliku cijenu – iako njegovi stanovnici smatraju da se cijene ne razlikuju mnogo od onih u ostalim gradovima Evrope, istraživanje sajta Expatistan.com rangiralo je Rejkjavik kao 35. najskuplji grad u svijetu.

Mjesečno iznajmljivanje stana od 85 kvadrata košta oko 1.500 eura, a zbog visokog poreza na uvezenu robu, cijena tehnike i odjeće viša je za 30 do 60 posto u odnosu na London, na primjer.

Jedna stvar je, međutim, daleko jeftinija – zbog toga što skoro svu električnu energiju proizvode elektrane na obnovljive izvore energije, cijena struje je niža za skoro 60 posto nego u drugim evropskim gradovima, prenosi RTCG.

KOMENTARI:
Loading...