Pravila o glasanju na Eurosongu ove su godine stroža nego ikada, međutim iako su članovi žirija svake od 42 zemlje dobile jasna uputstva o dozvoljenim i nedozvoljenim aktivnostima, već nekoliko sati nakon generalne probe prve polufinalne večeri članovi ruskog žirija uspjeli su se naći u centru ozbiljnog skandala, piše Kurir.

Na Youtubeu je procurio snimak članova ruskog žirija koji gledaju nastupe holandskih i armenijskih predstavnika, a u razgovoru potom neko od njih navodi kako su Holandiji dali sedam bodova. U videu se jasno vidi da su ruski članovi žirija prekršili čitav niz strogih pravila: nisu smjeli da se smiju tokom bodovanja, apsolutno je zabranjeno informacije o glasanju objaviti u javnosti, a ne smije se snimati ni ekran.

Snimak je, povrh svega, u startu emitovan na platformi koja omogućava praćenje programa uživo, a nije poznato kome su to Rusi live omogućili gledanje probe.

Reakcija organizatora za sada nije poznata, ali u kuloarima se očekuju stroge kazne. Budući da će ove godine odvojeno glasati žiri i publika svake pojedine zemlje, nagađa se da će, uz eventualnu novčanu kaznu, biti zatražena i smjena svih članova ruskog žirija.

KOMENTARI:
Loading...