Najteža situacija sa lavovima je na zapadu Afrike gdje postoji prijetnja da populacija ovih divljih životinja izumre u naredne dvije decenije.

– Lavovi, simboli afričkih divljih predjela, više se ne mogu pronaći na području Malija, Obale Slonovače, Gane, Konga i drugih zemalja zapadne Afrike, piše Anadolija.

Aktivista u očuvanju populacije lavova Philipp Henschel je tokom tri godine istraživanja u ovim zemljama pronašao samo jednog lava.

Budući da lavovi u Africi gube bitku za opstanak, Henschel je u svom prošlogodišnjem izvještaju pozvao međunarodne organizacije za zaštitu životnju da se lavovi uvrste u grupu ugroženih životinja.

Lavovi, kako je kazao istraživač, više se ne mogu pronaći na 99 posto svojih prirodnih staništa na zapadu Afrike.

Najteža situacija sa lavovima je na zapadu Afrike gdje postoji prijetnja da populacija ovih divljih životinja izumre u naredne dvije decenije. Kada je riječ o istočnoj Africi, postoji 37 posto šansi da se prepolovi broj lavova u narednih 20 godina. Populacija lavova u porastu je jedino u afričkim zemljama Bocvani, Namibiji i Zimbabveu gdje je većina lavova u rezervatima.

Prema procjenama Međunarodne unije za očuvanje prirode, manje od 20 hiljada lavova luta divljim predjelima Afrike. Glavni uzrok tog negativnog trenda je ljudski faktor budući da lavovi gube svoja prirodna staništa koja zaposjedaju ljudi. Pored toga, lovokradicama su česta meta antilope koje su glavni izvor hrane lavovima.

Globalno zagrijavanje također je bitan faktor koji ostavlja sve manje prostora za lavove. Lov na ove divlje životnje dozvoljen je samo u Burkini Faso te Beninu, ali je zbog povećanog broja ubijanja ovih životinja, Evropska unija zabranila uvoz iz ovih zemalja iako je nekada važila za najvećeg uvoznika lavova.

KOMENTARI:
Loading...