Kompanija Google podnijela je zahtjev za patentiranje ljepljive supstance pogodne za nanošenje na karoseriju svojih automobila bez vozača kako bi pješak u slučaju nalijetanja ostao zalijepljen za vozilo umjesto da bude odbačen od siline udarca ili pregažen.

U zahtjevu se navodi da specijalno ljepilo može da se nanese na haubu i zadnji dio automobila. Ljepilo djeluje slično ljepilu za hvatanje muha i drugih insekata, te pješak u slučaju udesa ostaje zalijepljen za vozilo, umjesto da padne na kolovoz.

– Ljepilo vezuje pješaka za automobil dok se on ne zaustavi, tako da se može izbjeći sekundarni udar pješaka o tlo ili neki drugi objekat, navedeno je u zahtjevu. Po obrazloženju kompanije, pješaci koje bi udario tako opremljen automobil bili bi pošteđeni dodatnih povreda i ne bi ih mogla pregaziti druga vozila.
Direktor automobilske kompanije Fiat Chrysler Serđo Markione je početkom maja rekao da će se automobili bez vozača naći na putevima u narednih pet godina, poslije potpisivanja ugovora sa Alphabethom, majkom-kompanijom Googlea.

Google je 2009. započeo testiranje tehnologije samoupravljajućih vozila na modelu tojota prius, a projektom će biti obuhvaćeno oko 70 vozila različitih marki, među kojima i Googleovo vozilo predstavljeno 2014.

KOMENTARI:
Loading...