Sa promjenom godišnjih doba, stiže i sezona gripe i prehlade. Većina ljudi pribjegava korištenju suplemenata pošto nisu sigurni da li unose dovoljne količine neophodnih vitamina, ali budite oprezni pošto oni mogu da učine više štete nego koristi.

Kako prenosi iflscience najnovije rezultate naučnih studija, vitamini koje unosimo svakako mogu da pomognu stanju našeg organizma, ali ne treba da pretjerujemo.

Neki vitamini mogu da budu i štetni za organizam pogotovo ako se unose u prevelikim količinama.

Multivitamin – bolje jedite raznovrsno

Godinama, ljekari kažu da ako unosimo puno vitamina A, imaćemo bolji vid. Sa vitaminom C, jačamo imuni sistem. Ali prema posljednjim studijama, multivitamin može da bude nepotreban ukoliko se hranite zdravo i raznovrsno. Ta studija je čak pokazala da prekomjerno uzimanje suplemenata sa desetine vitamina u sebi može biti štetno za zdavlje na duže staze.

Vitamin D – teško ga je naći u hrani

Uzimanje vitamina D može da bude korisno za vas, pošto se veoma teško unosi u dovoljnim količinama samo konzumiranjem hrane. Dobar je za zdravlje kostiju, pošto pomaže organizmu da upotrijebi uneseni kalcijum, kažu naučne studije. Naravno, i ovog vitamina nikako ne unositi previše.

Antioksidansi – u velikim količinama štetni

Nepotreban dodatak, pogotovo ako već jedete dosta voća. Najnovija studija je pokazala da prekomjeran unos suplemenata sa antioskidansima može biti štetan za vaš organizam, tako da budite pažljivi.

Vitamin C – nema dokaza da pomaže kod prehlade

Za sada nije napravljena ni jedna relevantna studija koja jasno pokazuje da unošenje velike količine vitamina C može da vam pomogne da se izborite lakše sa prehladom. Kako naučnici tvrde, unošenje prekomjerne količine ovog vitamina može da izazove kamen u bubregu, a dovoljnom vam je da pojedete jednu papriku dnevno, i već ste unijeli dovoljnu količinu.

Probiotici – preskočite, nauka ih i dalje ne razumije

Probiotici su još jedan proizvod od kojih se okoristila farmaceutska industrija, ali to nije imalo previše efekta na zdravlje čovjeka. Nekada djeluju, nekada ne. Nauka još nije sigurna kako oni fukcionišu, tako da je bolje da popijete čašu jogurta umjesto skupe pilule.

Vitamin E – preskočite, pojedite malo špinata

Preveliki unos vitamina E je povezan sa rakom, pokazuju najnovije studije. Sasvim dovoljno za vaše dnevne potrebe može da bude i salata sa špinatom, ili bilo kojom izrazito zelenom povrćkom, kažu studije.

KOMENTARI:
Loading...