Kolumnistica Huffington Posta, Aseal Tineh, u svojoj je objavi objasnila šest islamskih pojmova koji bi se trebali razumjeti prije nego se počnu formirati stavovi o muslimanima.

Njen je tekst nastao zbog velikog broja ljudi koji su nju i druge muslimane promatrali kroz prizmu predrasuda i pogrešnog razumijevanja, nastalih na osnovu nedovoljnog i pogrešnog izučavanja islama. Zbog tog je odlučila objasniti 6 osnovnih pojmova u islamu.

1. Islam

Riječ islam ima dva korijena iz kojih je nastala. Prvi korijen su suglasnici s-l-m, koji označavaju skrušenost i poniznost, a drugi korijen je iz riječi salaam, koja predstavlja mir. Islam tako predstavlja postizanje najvišeg stadija mira kroz skrušenost i posvećenost Bogu.

2. Musliman

Riječ musliman je nastala iz suglasnika s-l-m baš kao i riječ islam, a musliman je onaj koji vjeruje, odnosno onaj koji prakticira islam. Musliman je skrušen i ponizan pred Bogom.

3. Allah

Allah je riječ koja se može posmatrati iz dva dijela. Prvi dio je Al, što se može odnositi na član, a drugi dio je -lah, što u prevodu znači Bog. Ovo je jako bitno objašnjenje za sve muslimane u svijetu, s obzirom da riječ Allah često biva posmatrana kao neka oznaka koja je vezana ekskluzivno za muslimane. Allah je arapska riječ za Boga, a i arapski kršćani je koriste za označavanje Boga u svojoj religiji.

4. Džihad

Džihad je riječ koja je nastala iz riječi juhud. Juhud označava trud, odnosno napor da se nešto ostvari u svakom smislu, i religijskom i nereligijskom. U nereligijskom smislu džihad nije borba sa neistomišljenicima, već borba sa samim sobom da se ne skrene sa puta vjere u Boga.

5. Šerijat

Šerijat je riječ koja je nastala iz korijena shara’a i odnosi se na put koji vodi prema vodi, odnosno čistoći. Muslimani bi se trebali držati šerijatskog puta da bi došli do čistoće odnosno da ne bi isprljali svoju dušu. Šerijat je baziran na kur’anskim ajetima, sunetu poslanika Muhameda, kao i ostalim pravnim rezonovanjima.

6. Medresa

Medresa je nastala iz suglasnika d-r-s, koji predstavljaju glagol obrazovanja, odnosno školovanja, slično kao i riječ ders, koja predstavlja govor. Medresa je oznaka za ustanovu u koju se ide da bi se učilo, bez obzira da li se radilo o religijskom ili nereligijskom učenju. Bilo koja škola bi se na arapskom jeziku mogla nazvati medresom.

Nerazumijevanje svih ovih pojmova dovodi do toga da muslimani koji se slobodnije njima služe u svom svakodnevnom govoru često budu dovedeni u poziciju da ih se označava kao ekstremiste i radikaliste, a u težim slučajevima čak i teroriste. Iako smo svi svjesni da teroristi postoje i da islam koriste kao podlogu za svoje djelovanje, ne mogu se svi muslimani stavljati u ravan sa njima, samo jer pokušavaju živjeti u skladu sa svojom religijom i svojim pravima.

KOMENTARI:
Loading...